Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt vargrevir i Hedesunda?

/

Området norr om Hedesunda, mellan E4 och riksväg 67, föreslås som område för nytt varg­revir. Fram till 17 maj får man yttra sig i ärendet.

Annons

Länsstyrelsen Gävleborg med viltförvaltningsdelegation har efter beslut om föreslagna vargrevir nu skickat ut ett förslag till områden för flytt av vuxen varg. Remissen föreslår ett område i norra Hälsingland som berör kommunerna Nordanstig och Hudiksvall samt ett område söder om Gävle och norr om Hedesunda.

Det föreslagna vargreviret norr om Hedesunda är 2,5 mil brett.

Motiveringen till förslaget är bland annat:

Området har något mindre andel djurproducenter, det vill säga bondgårdar med djur, än övriga delen av södra Gästrikland. Det är dock inte möjligt att hitta ett område helt fritt från djurproducenter.

Det ligger en mil ifrån större vägar och järnvägar.

Området ligger inte i direkt anslutning till de områden där myggfrågan är som värst.

Området ligger långt ifrån redan etablerade vargrevir.

– Det är viktigt att betona att förslaget inte innebär att en varg ska placeras i dessa områden. Det innebär att när och om en varg ska placeras ut och om detta ska ske i Gävleborgs län så är det de utpekade områdena som blir aktuella, säger Barbro Holmberg, ordförande i viltförvaltningsdelegationen.

Planen är att viltförvaltningsdelegationen ska fatta beslut om förslaget på nästkommande viltförvaltningsdelegationsmöte den 17 maj. Förslaget går på remiss till de organisationer som är representerade i viltförvaltningsdelegationen samt till länets kommuner.

Förra veckan meddelades det att Korsåreviret – som sträcker sig från Dalarna till både Hofors och Ockelbo – var aktuellt för inplantering av vargvalpar.

Mer läsning

Annons