Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...och bråttom att få upp båten

/
  • – Man bor på fel ställe. Det är lite vemodigt när året tar slut och man måste ta upp båten och det är ännu värre en dag som denna, säger Göran Hultberg.
  • Snön kom som en överraskning för många Gävlebor.
  • Totalstopp på E4:an två mil norr om Gävle under måndagsförmiddagen.

Gårdagens snö­oväder påminde inte bara bilägarna om att det var dags att byta däck.Ute vid Fliskärsvarvet insåg en och annan båtägare också att klockan började klämta för dem.

Annons

Båtägaren Göran Hultberg hade sedan länge bokat in en upptagning av sin båt till i går eftermiddag.

Men på morgonen blev han varse att det nog skulle vara bäst att få upp båten innan dess.

– Det är inget man räknar med att det ska gå så här fort. I söndags var det öppet vatten när jag var här och tittade. Men sen fick jag höra gubbarna prata om att klockan tre var för sent.

Mycket riktigt hade en två centimeter tjock is tagit ett visst grepp om vattnet och under en del av förflyttningen från kajplatsen till upplyftningskranen fick den drygt åtta meter långa båten Maria agera isbrytare.

– Folk får panik nu och kommer på ”Jävlar jag har en båt”, skrattar hamnkaptenen Hans-Olov Andersson som hjälpte till att lyfta upp båten.

Av de totalt runt 400 båtar som ligger vid Fliskär hade 360 plockats upp i fredags men det är alltid några eftersläntrare enligt Hans-Olov Andersson.

Den 31 oktober är officiellt den sista dagen att ta upp båten med kranen, men hamnkaptenen flaggar för att det datumet kommer att tidigareläggas nästa år.

– Det har varit problem i fyra år, med is på bandet så att båten glider för mycket. Nästa år kommer vi att köra två veckor tidigare.

Med båten på land kunde Göran Hultberg nöjt konstatera att han hann i tid, även om det var på håret.

Nu återstod bara insikten om att Gävle inte är Rivieran och Östersjön inte är Medelhavet.

– Man bor på fel ställe. Det är lite vemodigt när året tar slut och man måste ta upp båten, och det är ännu värre en dag som denna. För två år sen kom snön i november och försvann inte förrän i mitten av april, säger Göran Hultberg.

Mer läsning

Annons