Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...och kockarna får också arbeta hårt

/
  • Foto: TERESE PERMANPopulärt. Kocken Kenneth Bomgren steker kyckling som ska ingå i en gratäng. Fläskkött kan han däremot inte använda som ingrediens eftersom många asylsökande är muslimer.

GÄVLE
Köttbullar? Kyckling? Eller böngryta?
Vilken mat går egentligen hem i flest länder och kulturer?

Annons
- Vi försöker göra det så bra som möjligt. Sedan lär vi oss efter resans gång, säger Kent Wallander, kock och delägare av Två kockar En spis
Det är hans firma som lagar all mat som serveras på asylslussen i Gävle.
Personalen har den delikata uppgiften att hitta rätter som faller så många som möjligt i smaken. Bara de första sex veckorna har omkring 50 olika nationaliteter funnits representerade bland de asylsökande.
Ungefär tre timmar före lunch och middag ringer personal från asylslussen och berättar hur många som bor där för tillfället. I snitt handlar det om cirka 90 portioner per måltid som ska tillagas.
- Vi gjorde en meny som skulle rulla på tre veckor först. Sedan har vi tagit bort vissa saker och lagt till andra, säger Kent Wallander.
Till exempel har kockarna upptäckt att typiskt svenska tillbehör som lingonsylt, rödbetor och inlagd gurka inte haft någon större åtgång.
Många asylsökande är inte heller vana vid mjölkstuvningar eller bechamelsåser.
- Men många är väldigt tacksamma över maten, tillägger delägare Helena Petterson.
Men egentligen så finns det bara en ingrediens som absolut inte får ingå i maten, nämligen fläskkött eftersom en stor del av de sökande kommer från muslimska länder.
I övrigt lagar kockarna allt från kryddiga köttgrytor till vanlig svensk husmanskost.
- I morgon får de till exempel stekt strömming med potatismos till middag, säger kocken Kenneth Bomgren.
ANNA HÖGLUND

Mer läsning

Annons