Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenig nämnd tog beslut om Valbo Köpstad

/
  • Byggnads- och miljönämnden beslutade att planen  för Valbo Köpstad ska ut på samråd den 16 april.

Den politiska splittringen när det gäller utbyggnaden av Valbo Köpstad fortsätter.

Två ledamöter, en från Miljöpartiet och en från Socialdemokraterna, reserverade sig mot detaljplanen i byggnads- och miljönämnden.

Annons

Beslutet i byggnads- och miljönämnden innebär att planen ska ut på samråd den 16 april. Tills dess ska ytterligare några utredningar vara klara och kommunen ska göra filmer som visar hur det nya köpcentret ska se ut.

Dan Lorén, MP, och Magdalena Ostojic, S, säger nej till planen för att de inte anser att produktiv jordbruksmark ska bebyggas och för att utbyggnaden ökar bilberoendet och minskar det totala antalet arbetstillfällen i kommunen.

Jörgen Edsvik, S, ordförande i nämnden, säger däremot ja till planen, trots att han anser att den innebär en negativ miljöpåverkan.

– Förslaget är så bra som det kan bli. Miljökonsekvenserna blir betydande, eftersom Ikea räknar med att omsättningen ska öka med 25 procent när de byggt ut och det betyder fler bilar. Men frågan är vart kunderna skulle åka om Ikea inte bygger här? Skulle de åka till Borlänge eller Uppsala så ger ju det också utsläpp, säger han.

Det krav som nämnden ställer är att man ska plantera fler träd på den stora parkeringsytan än vad förslaget visar i dag. Jörgen Edsvik hade helst sett att Ikea lovade att bygga energieffektivt också, men något sådant löfte har han inte fått.

– Men eftersom vi tror oss ha hört att Ikea är ett modernt företag kanske det kommer, säger han.

Att planen innehåller ytterligare 2 300 parkeringsplatser utöver de 600 som finns vid Valbo Köpstad i dag beror på att parkeringsplatsen dimensioneras för att svälja alla bilar även de största köphelgerna.

– I dag påverkas trafiken på riks-80 10–15 dagar om året. Vi har som mål att aldrig få köer på riks-80. För att klara det krävs 35 parkeringsplatser per 1 000 kvadratmeter butiksyta, säger planarkitekt Sten Hammar.

Något löfte om att Ikea verkligen kommer att bygga i Valbo har kommunen inte fått.

– Men vi tolkar det så för Ikea är med fullt ut i planeringen. Jag tror inte att arbetet gått så här långt om de inte hade tänkt bygga. Vi tror att det blir byggstart 2013 eller 2014, säger Sten Hammar.

I samband med att planen går ut på samråd ska kommunen också ordna ett samrådsmöte för allmänheten den 17 april i Mikaelsgården.

Centerpartiet deltog inte i beslutet i byggnads- och miljönämnden på grund av jäv.

Mer läsning

Annons