Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet kring Ida-projektet

GÄVLENästa vecka ska arbetsförmedlingen bestämma om Ida-projektet ska få pengarna som de har ansökt om.

Annons
Men redan i går eftermiddag kallade kommunalrådet Ulla Andersson, v, till ett möte för att diskutera projektets framtid. När GD talar med henne efter mötet är hon mycket besviken på främst socialnämnden och utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
- Vi har olika inställning till behovet av verksamheten, säger hon.
Även Helene Åkerlind, s, ordförande för barn- och ungdomsnämnden går ut med skarp kritik mot sina partikamrater.
Utbildnings- och arbetsnämnden tycker inte att projektet når deras målgrupp.
Socialnämnden vill inte skjuta till några pengar om de blir ensamma bakom projektet.
- Arbetsförmedlingen har ju sagt nej till projektet, precis som försäkringskassan, säger socialnämndens ordförande Ingemar Waern, s.

Ska läsa igenom
För säkerhets skull ringer GD till Peter Björebo, chef på arbetsförmedlingen i Gävle, för att höra hans inställning.
- Vi är inte negativa till någonting, säger han. Projektets nya ansökan på 200 000 kronor låg i mitt postfack i morse och jag kommer läsa igenom det i helgen.
Kvinnokooperativet Saga, som driver Ida-projektet för långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna kvinnor, har ännu en gång ansökt om pengar från arbetsförmedlingen efter att deras första ansökan fick avslag.
Under nästa vecka kommer Saga alltså få besked om arbetsförmedlingen beviljar deras ansökan.
Så det finns fortfarande hopp?
- Det beror på om det är ett arbetsmarknadsprojekt som vi finner intressant och som leder till jobb, säger Peter Björebo.

Långsiktig lösning
Men Ulla Andersson tycker inte att det räcker med arbetsförmedlingens eventuella bidrag. Hon tycker att man bör finna en långsiktig lösning och att projektet därför bör utvärderas av Kommunstyrelsen.
- Flera kommunala verksamheter har ju klivit på projektet och sedan klivit av igen, säger hon. Hur har projektet bedrivits, vad har det givit för resultat och vad behövs för framtiden? Någon måste också ta det yttersta ansvaret för projektet och sedan inbjuda andra aktörer.
Ingemar Waern är inte direkt sugen på att ta initiativet.
- Vi måste ha samarbetspartners, säger han.
Tommy Berger, s, som är ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, säger definitivt nej till att finansiera Ida-projektet.
- Målgruppen ligger inom socialtjänsten, inte inom arbetsmarknadsenheten, säger han.
De här kvinnorna är alltså inte intressanta för arbetsmarknaden?
- Jo, men då måste projektets åtgärder vara tillräckligt omfattande, säger Berger.

Borde permanentas
Helene Åkerlind, ordförande för barn- och ungdomsnämnden, var också med på gårdagens möte om Ida-projektet. Hon ser stora möjligheter med projektet som enligt henne borde permanenteras och få bland annat en förskoleverksamhet knuten till sig som hennes nämnd kan vara med och finansiera.
- Men projektets huvudsakliga verksamhet bör socialtjänsten och utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ha ansvar för, säger Helene Åkerlind.
Vad tycker du om att de inte är positiva till projektet?
- Nämnderna har sin fulla rätt att bestämma vad de vill, säger hon. Men om det är några vi socialdemokrater bör värna om är det de små i samhället. Det kan vi göra genom att stödja den här sortens solidariska projekt. De båda andra nämnderna har framfört kritik till hur projektet har bedrivits. Men man kan ju inte vara kritisk till ett projekt som man inte aktivt har ställt krav på. Ida-projektet har fungerat mycket bra under de här sex åren, vad vi vet. Ingen vet ju exakt eftersom projektet aldrig har utvärderats.
MARIAM NARAGHI
026-15 96 33
mariam.naraghi_gd.se

Mer läsning

Annons