Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oförändrad skatt i Gävle kommande år

Neddragningarna inom äldreomsorgen stod i fokus när kommunfullmäktige i Gävle i går klubbade nästa års budget. På bordet låg en protestskrivelse från Kommunal.

Partierna slogs om vem som kan trolla bäst med knäna när skatteintäkterna minskar.

Annons

Tuffare tider väntar – och präglar de tre budgetförslagen från den rödgröna majoriteten, alliansen och SD.

Sett till hur mycket pengar de vill lägga på olika verksamheter är det inte mycket som skiljer förslagen åt. Istället kom debatten i går att handla om skillnader på marginalen och omprioriteringar.

De rödgröna och alliansen är överens om en oförändrad kommunalskatt nästa år, även om kommunalrådet Carina Blank, S, flaggade för en skattehöjning på sikt.

– Regeringen säger ”Skattesänkningar”, men medborgarna säger ”Högre nivå på välfärden”. Då bör vi diskutera en skattehöjning i framtiden, sa hon.

SD vill däremot sänka skatten. Av kommunens totala budget på drygt fyra miljarder kronor vill alliansen satsa 27 miljoner mer än majoriteten på förskolan och grundskolan, och 67 miljoner mer på socialtjänsten. I stället vill M, FP, C och KD minska ”central administration” och avsluta projekt som inte ”stärker kärnverksamheten”.

– Vår prioritering av skolan och socialtjänsten stärker inte bara barnen utan förser även näringslivet med kompetens, sa oppositionsrådet Per-Åke Fredriksson, FP.

Men även majoriteten menar att de sätter ”Skolan först”, bland annat genom stärkt samarbete med fritidsgårdar och satsningar på nya förskolor.

Omvårdnadsförvaltningen genomgår tuffa besparingar som fortsätter 2012. Kommunal har varnat för sämre kvalitet på omsorgen.

– Minska gärna chefer, mellanchefer och administrativ personal, men inte personalen runt våra gamla, sa oppositionsrådet Inger KällgrenSawela, M.

Men enligt omvårdnadsnämndens ordförande Lena Lundgren, S, är det inte meningen att personalstyrkan ska minska.

– Om chefer konsekvent drar ner på personal i stället för att följa det politiska direktivet att se över kringkostnader så får de räkna om, sa hon.

– Vi ser till att omvårdnadsnämnden får de pengar som behövs, kontrade Roger Hedlund, SD.

SD vill satsa 40 miljoner kronor mer än majoriteten och alliansen på omvårdnad genom att lägga ner symfoniorkestern och säga upp avtalet om flyktingmottagande – förslag som flera av de andra partierna kritiserade.

– Jag blir konfunderad när jag hör er bistra kritik av symfoniorkestern och konserthuset. Det är verksamhet som berör unga som gamla. För mig är det tillväxt och tro på framtiden, sa Mats Ivarsson, FP.

Som väntat vann de rödgröna budgetomröstningen.

Mer läsning

Annons