Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad alkoholkonsumtion ger fler våldsbrott

GÄVLE"Ruset är nerplöjt i vår kultur med tyngden från tusentals år. Ända sen Dionysos räknas vinet som den förnämsta grödan. Med ruset och i orgien blidkas fruktbarhetens begär och gudarna blir nöjda. Så är det fortfarande. Det är bara att kolla hur många som föds under våren så förstår man att barn blir till antingen på midsommarafton eller efter kräftskivan." skrev författaren Gunnar Ohrlander, alias Doktor Gormander i en artikel på webbsajten Drugnews under sommaren.

Annons
Att alkohol är ett centralt inslag i den svenska kulturen är lätt att inse. Det förstår man likaväl av Systembolagets försäljningssiffror som den enorma mängd rapporter, artiklar, debattinlägg och böcker som skrivs om alkohol.

Krogbråk
Några axplock ur en veckas läsande av en bråkdel av allt som finns att lära sig om alkohol:
Leif Lenke, professor i kriminologi, konstaterar torrt att varje förändring med en drucken liter ren alkohol per svensk ger en förändring i misshandelsbrottsligheten med mellan fem och tio procent.
Ökningen, för en sådan är det fråga om, handlar till en avgörande del om "krogboxarna". Som slåss i kön på väg in, när de är därinne eller i korvkön när de går ut.
Hur vet man det? Efter 1977 bröts en lång trend av ökad alkoholkonsumtion. Men minskningen skedde helt och hållet för den alkohol vi dricker hemma, den så kallade privata konsumtionen.
Det offentliga drickandet, all öl, cider och drinkar vi sätter i oss på krogen har däremot ökat.
Det är alltså glasklart, skriver Leif Lenke - vill man minska den ökande frekvensen av mindre grovt våld på allmän plats måste man begränsa restaurangdrickandet.
Vill man komma åt det grövre alkoholrelaterade våldet mot kvinnor i hemmen är det i stället någon form av inköpsbegränsning som måste till. Som Ove Rosengren kommenterade: motboken kunde ersättas av ett elektroniskt "motkort". Tekniskt busenkelt - politiskt omöjligt.

Accelererar
Ökningen av det offentliga drickandet accelererar. I debattprogrammen på tv är man oroad. För samtidigt som vi behåller den ursvenska traditionen att supa till man spyr minst en gång varje helg, vinner en ny fransk, i vart fall kontinental vana insteg.
Att dricka ett glas, eller två glas vin under veckan. Till middagen. Eller bara för det är trevligt. Vi är ju med i EU! Kan spanjorerna, italienarna och fransmännen så kan ju vi - eller hur!
Skillnaden är att de nämnda nationaliteterna i mycket begränsad omfattning super så att de spyr på helgerna.
Mellan 1996 och 2001 ökade varje svensk äldre än 15 år sitt intag av ren alkohol med 15 procent. Förra året dracks det, per person, 9,2 liter ren alkohol.
Huga.
Utom att räkna på hur mycket vi dricker, har det räknats på var vi får spriten ifrån. 50 procent köper vi på bolaget. 21 procent köper vi utomlands och tar med oss hem, elva procent dricker vi på restaurang.
Hembränning och smuggelsprit stod förra året för fem respektive fyra procent, enligt det digra dokumentet "drogutvecklingen i Sverige - Rapport 2002", från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Destillationsapparater
Kjell Olander på Gävlepolisens enhet för gods- och beslagshantering visar oss en container. I den står flera nyligen beslagtagna destillationsapparater.
- Det går i vågor - just nu är det ganska mycket. Det är hembyggen, ständigt olika. Den största apparat jag sett rymde en kubik mäsk, säger polismannen.
Så ser hembränningen ut i praktiken, de fem procenten, som till att börja med är mäsk i elektrisk destillationsapparat.
I containern hittar vi också de andra fyra procenten, smuggelspriten. Rad efter rad med dunkar av 96-procentig sprit. När den väl smugglats över gränsen blandas den ut och säljs till krogarna.
- Det handlar om stora pengar, säger Kjell Olander.
Vad händer med hembränningsapparaterna och smuggelspriten. Det är inte så enkelt som att ta släggan på apparaterna och hälla ut spriten i vasken.
- Det måste destrueras på ett miljövänligt sätt, säger Olander.
Ett privat företag står för den detaljen. Företaget är privat och ska ha betalt. Se där en okänd kostnad bland miljarderna alkoholen kostar samhället varje år.
Bland alla dokument hittar vi oroande siffror även i den lokala rapport-floran.
Innan Gävleungdomarna har fyllt fjorton år har de druckit så mycket alkohol att de känt sig berusade. Tre av fyra elever i nionde klass har druckit alkohol, visar landstinget Gävleborgs stora undersökning, genomförd i länets skolor vart tredje år - den senaste är från 1999.
Varför är det intressant?
Ju tidigare man debuterar desto större är risken att utveckla ett negativt beteende. Mest dricker de riktigt unga folköl. 50 centiliter folköl med 3,5 volymprocent alkohol motsvarar fyra centiliter 40-procentig sprit. Tre burkar blir två stadiga supar. Det verkar oskyldigt, men är en inkörsport. Alkohol slår hårdare mot unga personer än vuxna, och drabbar flickor hårdare än pojkar.
- Generellt tål unga personer alkohol sämre än vuxna och den kan vara skadlig för kroppar som inte är färdigutvecklade, sa vid ett tillfälle Torsten Ahlén kommunens tillståndshandläggare som fick stor uppmärksamhet under förra året Cityfest.
Den största förändringen i konsumtionen av alkohol står dock gruppen unga vuxna för, de mellan 18-24 år. De svarar också för det mesta av mindre grova brottsligheten på och utanför krogar Leif Lenke berättade om.
Att "prova", eller dricka några folköl har har hunnit bli starköl och sprit.
Bland dem finns morgondagens alkoholister.
Men vem tänker på det när man har roligt?

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se

FAKTA Försäljning av alkohol
Systembolagets försäljning i Gävleborgs län under januari t o m augusti, samt jämförelse för motsvarande period i fjol med ökningen i procent. 1000-tals liter.
1.Sprit 489 (+4,4 procent)
2.Vin 2483 (+11, procent)
3.Öl 4256 (+14,5 procent)
4.Cider & blanddrycker 472 (+27,1 procent)
5.Totalt 7706 (+13,6 procent)
6.Totalt (ren alkohol) 756 (+12,3 procent)
Noteras kan att den totala ökningen av köpt, ren alkohol är högre i Gävleborgs län (+12,3 procent) än i femton av landets övriga län. Störst är ökningen (+20,7 procent) i Värmland, redan tidigare ett av de sprittätaste länen. Lägst (+5,7 procent) är ökningen i Stockholms län.Källa: Systembolaget.

Mer läsning

Annons