Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okunskap bakom välta stenar

/

Gävlebor som passerar Gamla kyrkogården kanske har lagt märke till att ett trettiotal gravar har vält eller hänger på sniskan.

Det är ingen gravskändning som är orsaken.

Annons

Framförallt är det när tjälen försvinner och marken mjuknar som gravstenar trillar.

– Många gravstenar saknar ett riktigt betongfundament. När stenen bara ligger tio centimeter ner i marken och saknar förstärkning är det naturligt att den släpper efter ett tag, säger Patrik Blomberg, kyrkogårds-enhetens chef i Gävle.

Gravexpertens tips är att skaffa en betongsockel, även kallad tippskydd till graven. Denna är utrustad med rostfria dubbar och fästs under gravstenen som förstärkning. Gravar är privat egendom och därför är det den anhöriga familjen eller privatpersonen som även måste betala för underhåll av den.

– Det finns en tendens bland anhöriga att ta första bästa leverantör av betongsocklar. Men att höra sig för om pris förringar inte minnet av mormor. Det är bra att ordna med kostnaderna redan i samband med gravsättningen, så att man slipper ordna det senare.

Gravar som är från 60-talet eller tidigare är ofta helgjutna och betydligt större än gravstenarna som kom senare, vilket gör att de står stabilare än modernare stenar.

Förutom den estetiska aspekten kan små barn eller kyrkogårdsarbetare skadas av fallande gravstenar. Fallen är många då gravskötare har fått ben och fötter krossade av gravstenar när de exempelvis har planterat runt en fallande sten.

Mer läsning

Annons