Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Olagligt att stjäla"

Var fjärde anställd inom äldreomsorgen i Gävle saknar rätt utbildning för jobbet.

Men personalchefen Anita Bjurström ser inte att de stölder som begåtts hemma hos flera äldre hade kunnat undvikas om utbildningsnivån varit högre.

AnnonsGD berättade förra veckan att två personer har åtalats misstänkta för stölder. Båda jobbade inom hemtjänsten när brotten begicks. De ska ha stulit värdesaker hemma hos flera äldre personer som de var avlönade för att hjälpa.
I det ena fallet rör det sig om en 24-årig man. Han stängdes i våras av från sitt arbete inom den kommunala hemtjänsten sedan han erkänt att han stulit pengar och smycken hemma hos sju äldre kvinnor. Det andra fallet rör en 21-årig kvinna som var anställd av det privata företaget Carema Care, som utför hemtjänst på uppdrag av kommunen. Hon stängdes av sedan misstankar uppstått om att hon stulit flera tusen kronor hemma hos två äldre personer.
Även i februari dömdes en man i tingsrätten för att i sitt jobb ha stulit bankkort och smycken av flera äldre i Gävle. Han var anställd både av Carema Care och kommunen när brotten begicks.
Carema Cares verksamhetschef Michael Arvidsson säger att företaget grundligt har sett över rutinerna efter stölderna. Exempelvis förvaras alla nyklar nu i ett skåp och personalen måste signera en lista för varje enskilt uttag. Samtal har även förts med alla anställda.
– Personalen är upprörd över det som hänt. Det gör att alla dras ner i skiten. Jag vill verkligen betona att det är ett ytterst fåtal som gör sådana här saker, säger Michael Arvidsson.
Anita Bjurström, personalchef på kommunens omvårdnadsförvaltning, säger att det som hänt är oacceptabelt.
– Vi har rutiner och riktlinjer där det framgår med all tydlighet att våra medarbetare inte får ta emot pengar eller gåvor av våra kunder. Att man inte får stjäla är en självklarhet, säger hon.
Enligt Anita Bjurström strävar kommunen efter att anställa personal med tidigare erfarenhet inom yrket samt utbildning som motsvarar gymnasiets omvårdnadsprogram. Men det är långt ifrån alltid som det går att hitta rätt kompetens.
– Vi gjorde en kartläggning för ett par år sedan och då hade 74-75 procent rätt utbildning. Vårt mål är minst 80 procent år 2014, säger hon.
Men Anita Bjurström tror inte att stölder kan undvikas med en högre utbildningsnivå.
– Det finns förstås stora fördelar om man kan rekrytera personal med rätt grundutbildning. Men många som saknar rätt utbildning gör ett fantastiskt jobb. Generellt, oavsett bakgrund, är det olagligt att stjäla, säger hon.

Mer läsning

Annons