Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika åsikter om livräntan

/

Politikerna har delade meningar om arbetsskadeförsäkringen.

Åsikterna går isär om den del av försäkringen som rör livränta när Lars Andersson krossade sin arm.

Annons

Han trasade sönder armen i en flishugg på jobbet på Kastets sågverk för ett och ett halvt år sedan. Nu är han sjukskriven året ut, men Försäkringskassan ger honom inte ersättning enligt arbetsskadeförsäkringen, trots att lagen säger att man ska ha det om man inte kan jobba på minst ett år. Kassan vill veta när han kan börja jobba.

Efter att ha läst GD:s artiklar säger riksdagsledamoten och vice partiledaren Anders W Jonsson att det går att skriva ett läkarintyg som ger rätt till livränta utifrån de skador Lars Andersson har.

– Det är min bedömning som barnläkare.

Han vill inte ändra regelverket i den del av försäkringen som rör Lars Andersson.

– Arbetsskadeförsäkringen ska vara restriktiv.

Däremot är tolkningarna av läkarintygen ett bekymmer.

– Det är ett jätteproblem. Läkarna och Försäkringskassan talar inte alltid samma språk.

Försäkringskassan ska därför specialisera sig på olika medicinska områden.

I den parlamentariska utredning av socialförsäkringarna som pågår vill Anders W Jonsson att arbetsskadeförsäkringen blir en fråga för arbetsmarknadens parter.

Han håller inte med LO-TCO rättsskydds förbundsjurist om att debatten om bluffmakare och sparande påverkar Försäkringskassans bedömningar.

– Det tror jag inte för ett ögonblick.

Den följer de lagar och regler som finns.

Raimo Pärssinen, S, tror tvärtom att sjukförsäkringsdebatten och de nya tidsgränserna påverkar arbetsskadeförsäkringen. Fler hamnar utanför sjukförsäkringssystemet och prövas inte ens mot arbetsskadeförsäkringen som de ska, säger han.

– Fler borde prövas mot livränta. Kvinnor är starkt förfördelade när det gäller det, säger Raimo Pärssinen.

På den punkten är han enig med Anders W Jonsson, som också vill att det ska bli lättare att få förslitningsskador och psykiska besvär, vanligare i kvinnodominerade yrken, klassade som arbetsskada.

Raimo Pärssinen har inte läst GD men besökt LO-TCO rättsskydd och säger att det Lars Andersson råkat ut för är ett växande problem.

Dagens arbetsskadeförsäkring klubbades av en socialdemokratisk regering. Partiet ska om någon månad presentera hur de vill förändra försäkringen.

– Det där är något som man måste se till att det fungerar som tänkt, säger Raimo Pärssinen.

Mer läsning

Annons