Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika elpris i grannkommuner

Knappt två öre per kilowattimme. Så stor blev prisskillnaden på el mellan norr och söder när Sverige delades upp i fyra elområden i går. Men redan i dag blir skillnaden ännu större.

Annons

I går var det premiär för det nya systemet, där priset sätts efter tillgång och efterfrågan i respektive område. Område 1 längst uppe i norr, med stor produktion av vattenkraftsbaserad el och område 2, även det med en hel del vattenkraft, kan räkna med lägre priser än resten av landet.

Ockelbo har hamnat i område 2, medan Gävle, Sandviken och Hofors tillhör område 3, med Sveriges samtliga kärnkraftsreaktorer. Längst i söder ligger område 4, med stor förbrukning av el, men förhållandevis liten produktion. Där förväntas priset på el bli som högst.

– I ett normalläge, när allt fungerar som det ska, räknar de flesta med en prisskillnad på 4-6 öre per kilowattimme. säger Anders Engkvist, analyschef på elhandelsföretaget Bixia.

Men skillnaden för kunderna i södra Sverige kan bli ännu större. Enligt Energimarknadsinspektionen kan en villakund i Malmö få betala upp till 3 000 kronor mer per år för ett ettårsavtal än en motsvarande kund i Luleå. Beräkningen är gjord efter en tänkt förbrukning på 20 000 kilowattimmar per år.

Premiärdagen blev det inga prisskillnader alls mellan de tre nordligaste områdena. Och att sydligaste Sverige klarade sig med 1,7 öre dyrare el beror enligt Anders Engkvist på några speciella omständigheter. Det var helgdag i Tyskland i går och dessutom är det fortfarande milt för årstiden. Skillnaderna väntas bli större, ju större efterfrågan är på el, och som störst när elproduktionen knappt räcker till.

Redan i dag växer prisgapet mellan norra och södra Sverige till nio öre per kilowattimme. Helgfirandet i Tyskland är över, och dessutom förväntas vindkraften inte ge så stort tillskott till elproduktionen eftersom det blåser för lite.

En bidragande orsak till det relativt stora prisgapet i dag är också att fyra av Sveriges kärnkraftsreaktorer, alla belägna i område 3, står stilla.

Det innebär också att dagspriset i Ockelbo ligger 0,2 öre lägre än i Gävle, Sandviken och Hofors.

Mer läsning

Annons