Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika fartgränser förvirrar

/

Olika fartbegränsningar skapar förvirring i Gavleån. Från Nyhamn gäller fem knop in i kanalen som går genom Gävle Strand. Från andra hållet via Gavleån gäller sju knop.

Annons

Göran Lindberg, båtägare, har nu mejlat till länsstyrelsen och påpekat bristerna. Han tycker att sju knop är på tok för mycket och att båtarna redan efter Alderholmsbron skulle tvingas sakta ner till fem knop.

Göran Lindberg menar att han inte är ensam om att vara missnöjd med de olika fartbegränsningarna.

– Olika båtar drar upp olika mycket svall, och kommer du med en stor båt in i kanalen kan det bli alldeles för höga vågor, säger han.

Länsstyrelsen utfärdar föreskrifter om fartbegränsningar för sjötrafiken. De håller med om att de olika fartbegränsningarna i hamnen kan skapa förvirring och ska nu ta kontakt med Göran Lindberg. De ska även kontakta Transportstyrelsen och Sjöfartsverket för att undersöka om något behöver göras.

– Men det kan ju ta sin lilla tid, framförallt nu på sommaren. Vi får skicka ut en remiss till olika myndigheter och först till hösten skulle ett beslut i sådana fall kunna tas, säger Martin Coborn på länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons