Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika syn på assistanshjälp

Försäkringskassan och politikerna är inte alls överens om den uppmärksammade assistansersättningen.

Försäkringskassan vill se en lagändring och föreslår att myndigheten ensam ska ansvara för den personliga assistansen.

Riksdagsledamoten Margareta B Kjellin, M, vill att de tolkar reglerna annorlunda.

Annons

GD har i flera artiklar uppmärksammat hur hårt Försäkringskassans bedömningar av assistansbehovet slår mot funktionsnedsatta.

Efter en regeringsrättsdom 2009 har Försäkringskassan fått rätt för sitt sätt att bedöma behovet av personlig assistans.

Hudiksvallsmoderaten Margareta B Kjellin sitter i riksdagens socialutskott och hon menar att Försäkringskassan har möjlighet att tolka domen på ett annat vis. I dagsläget ser hon inte något behov av att ändra lagstiftningen.

Förra måndagen träffade hon Försäkringskassan i Gävleborg för att diskutera saken.

– Det som nu sker är inte enligt lagens intentioner. Det finns andra jurister som har tittat på den här regeringsrättsdomen som har tolkat den annorlunda än Försäkringskassan, säger hon.

Försäkringskassan pekar på rollen som myndighet och rättssäkerheten gentemot medborgarna.

– Margareta B Kjellin tycker att vi inte ska ta så hårt på den här regeringsrättsdomen. Men det är omöjligt för oss. Vi är en myndighet och måste följa de domar som kommer, för oss är det här en demokratifråga. Det är inte bara regeringsrättsdomen, utan flera domar sedan dess har gett oss rätt i vår tolkning, säger Eva Alner Liljedahl som är chef för Försäkringskassan i Gävle.

Försäkringskassan har föreslagit att de som myndighet själv ska ha ansvaret för assistansen.

I dag delar Försäkringskassan ansvaret för den personliga assistansen med kommunerna.

Om Försäkringskassan bedömer att det grundläggande behovet av assistans underskrider 20 timmar i veckan är det kommunerna som tar över det ekonomiska ansvaret.

En konsekvens av det är att det sedan blir kommunerna som får avgöra hur mycket assistans den funktionshindrade får.

GD har tidigare uppmärksammat att den personliga assistansen gärna ersätts med hemtjänst och ledsagare när det är kommunen som får stå för kostnaden.

Tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting har Försäkringskassan bett om att få en översyn av det delade huvudmannaskapet.

Eva Alner Liljedahl menar att det är politikernas sak att ge Försäkringskassan nya regler för bedömningarna.

– Vi har uppmärksammat regeringen och riksdagen på det här problemet. Om vi ska kunna göra bra bedömningar behöver beslutsfattarna ändra lagen om så krävs, säger hon.

Mer läsning

Annons