Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öltälten blir lika många

GÄVLECityfestbolaget har ansökt om nära en miljon kronor i kommunalt stöd för nästa års fest.Men utsikterna att få så mycket pengar är nog små.Cityfesten är ett kommersiellt arrangemang där sponsring från näringslivet är ett viktigt inslag.

Annons
Det anser kommunledningskontoret i sitt remissvar till kommunstyrelsen.
- Om det kommunala engagemanget blir för stort finns risken att det blir kommunens fest, säger Anna Östman, kommunens informationschef.
Och de ledande politikerna håller med.
Anna Östman vill däremot inte gå in på hur mycket pengar Cityfestbolaget bör få utan menar att det är en politisk avvägning.
Hittills har kommunstyrelsen årligen gått in med 100 000 kronor årligen i bidrag till en artist. I år då Cityfesten tioårsjubilerade fördubblades summan.

Mer nöje och kultur
För nästa år har arrangörerna valt att helt ändra inriktning med mer nöje och kultur på programmet. Festen ska också flyttas till området runt Gavleån.
Kontantbidraget på 950 000 kronor som Cityfestbolaget ansökt om ska delvis täcka upp förlorade intäkter från serveringstält och sponsorer.
Men att antalet serveringstält nästa år skulle halveras stämmer inte, menar Anna Östman.
- Man förde en diskussion om det, bland annat från vissa partier, säger hon men tillägger att varken kommunalråd, oppositionsråd eller socialtjänst har planer på att ställa några sådana krav.
Tvärtom finns risker med att begränsa antalet öltält.
- Det kan bli stökigt. Om det blir många människor och få tält finns risken att det blir köer och trängsel.
Cityfestbolaget har också krävt ett kontantstöd på 250 000 kronor för Kultur i Kvarnparken. Men här meddelas att Kultur och Fritid stöttat föreningar som medverkat i programmet och även avser att göra det inför nästa år.
Tekniska kontoret har inte heller haft några synpunkter på att Cityfestbolaget använder den kommunala marken som de tittat på.
Hur stort bidrag Cityfestbolaget får avgörs i kommunstyrelsen, troligen någon gång i januari.

Maria Brander
026-15 96 37
maria.brander@gd.se

Mer läsning

Annons