Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olyckligt bygga ut köpcentrum

GÄVLEPlanerna på att bygga ut Valbo köpcentrum med 100 000 kvadratmeter butiksyta på andra sidan riks-80 oroar Svenska Naturskyddsföreningen.

Annons
- Det skulle bli en extremt stor utbyggnad av den externa handeln. Om det sker utan diskussion är det olyckligt. Då bygger vi in oss i bilberoendet, säger Jens Forsmark, Svenska Naturskyddsföreningens expert på stormarknader och extern handeln.
På onsdagen uppvaktade han kommunledningen i Gävle, tillsammans med Per-Olof Erickson och Pia Svedén, från Naturskyddsföreningen i Gävleborg respektive Gävle.

Handelspolicy
Han blev något lugnad.
- Vi fick beskedet att kommunen kommer att vänta med beslut om utbyggnaden tills man tagit fram en handelspolicy för kommunen. Det är positivt, säger Jens Forsmark.
- Man säger också att utbyggnadsplanerna bara är en vision, men samtidigt finns det en väldig lust i kommunen att vara visionär, säger han.

Många köpcentra
Det är inte bara i Gävle som det finns planer på att bygga ut köpcentra utanför stadskärnorna. När Jens Forsmark förra året gjorde en sammanställning var det 59 kommuner i Sverige som planerade nya stormarknader. Skulle alla utbyggnadsplaner bli verklighet motsvarar det en byggnad som är tio meter bred och elva mil lång.
En sådan utbyggnad skulle ha många negativa effekter, menar Jens Forsmark.
- När man bygger ett nytt köpcentrum utanför centrum ökar trafiken. Fler övergår till att använda bil när de handlar och de kör längre. I Linköping ökade inköpsresorna med 50 procent, säger han.

Utslagning
- Dessutom leder det till utslagning av små butiker, särskilt på mindre orter, och det får stora sociala effekter. Det är lätt att glömma att alla inte har bil, säger han.
När representanterna för Naturskyddsföreningen träffade kommunalrådet Lena Andreasson och planeringschef Göran Berfenstam på kommunledningskontoret på onsdagen framförde de en rad krav.

Konsekvensbedömning
- Vi vill att man antar en handelspolicy, att nya etableringar av stormarknader ska prövas enligt miljöbalken och att man ska göra en samlad konsekvensbedömning av all handel utanför centrum, i stället för att bedöma varje projekt för sig, säger Per-Olof Erickson.
- Vi vill framför allt att kommunen ska arbeta för att skapa ett hållbart samhälle. Då måste man ha en helhetssyn när man diskuterar handeln.

Problematiskt
Naturskyddsföreningen är inte bara oroad över den kraftiga utbyggnad som har skisserats i Valbo, utan också över den tyska lågpriskedjan Lidls planer på att öppna två butiker i Gävle.
- Vi fick medhåll när det gäller förslaget att bygga en Lidl-butik på Kryddstigen. Det är problematiskt, tyckte Göran Berfenstam, säger Per-Olof Erickson.
Ett av de argument som ofta används för att låta lågpriskedjor öppna butiker utanför stan eller i industriområden är att det bidrar till att hålla ner priserna.

Jämförelser
Men det argumentet tillbakavisar Jens Forsmark.
- Det finns ingenting som visar att extern handel ger lägre priser. Tvärtom. Det land som är hårdast i Europa när det gäller att styra handeln in till städernas centrum är Holland, och Holland har lägst matpriser av alla när man gör jämförelser, säger han.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard_gd.se

Mer läsning

Annons