Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om och av romer - för alla

GÄVLENu har Domino Kai från Gävle blivit programledare i teve.

Annons
Två torsdagar i rad i SVT2 kommer han att lotsa oss fram mellan fördomar och framtidshopp i programmet "Lattjo drom& och en vit mercedes" om romer av romer.
- Vi ville varken göra snyfthistorier eller romantiserande program, säger Domino Kai från tevestudion i Malmö.
Han berättar att programteamet jobbat mycket med känsloupplevelser som glädje, sorg, ilska och sympati. I ett av programmen berättar en annan gävlebo, Ringo Grönfors, om vändpunkten i sitt liv.
- Vi hoppas kunna ge en bild av romer som vanliga medborgare med samma drömmar som alla andra i samhället. Även om vi har lite andra traditioner och värderingar, fortsätter han.
Domino Kai blev vid årets början invald i regeringens nyinrättade Råd för romska frågor, med statsrådet Mona Shalin som ordförande. Rådets uppgift är att vara "nationellt pådrivande i arbetet med att främja romernas situation i det svenska samhället." En uppgift som rimmar väl med med Sveriges Televisons uppdrag att göra program på minoritetsspråken i Sverige. I april efterlyste SVT personer som kunde arbeta fram romska program. Domino Kai, som ledamot i romska rådet och utbildad dramapedagog, blev rekommenderad att representera Sverige. Övriga reportrar blev Nikolett Horvath från Ungern och Dragan Lärlung från Serbien.
-Vi tre kommer att vara promgramledare i rutan. Men utan vår lyhörde och pedagogiske producent, Carl-Åke Nilsson, hade programmen inte blivit vad de blev.
Domino Kai känner sig stolt och hedrad. En medveten satsning för romernas lika rättigheter är en historisk händelse som han är glad att få vara med om från början.
- I dag vill vi arbeta och utbilda oss, säger han. Men skoltraditionen har precis börjat hos oss. Det kommer självklart att ta lite tid innan vi nått målen. Men det finns en stark vilja.
Programmakarna vill visa att det visst finns gemenskap mellan romer och icke-romer. De vill också lyfta fram romska förebilder.
- För att visa de yngre att man kan lyckas, även om man är av romsk härkomst, säger Domino Kai.

Mer läsning

Annons