Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstritt hus får stå kvar

/
  • Det omstridda båthuset i Bönan får vara kvar om det byggs om, säger länsstyrelsen.

Nu har båthuset blivit ett uthus – och får stå kvar. Länsstyrelsen säger ja till den omstridda byggnaden i Böna­viken. Men än är kanske inte sista ordet sagt. Beslutet kan över­klagas.

Annons

Båthuset i Bönan har blivit gästrikekustens mest omstridda byggnad.

Kammarrätten underkände bygglovet som Gävle kommun beviljat med huvudargumentet att huset inte kunde betecknas som ett uthus eftersom det innehöll wc, pentry, relaxdel och stora fönster ut mot vattnet. Det stred därför mot detaljplanen, sa kammarrätten.

I våras sökte och fick ägaren ett nytt bygglov. Det nya bygglovet innebär att WC, pentry och relaxavdelning ska bort och fönstren ska ersättas med mindre fönster. Taket ska också byggas om.

Två grannar överklagade. De tycker att huset blir lika störande för omgivningen trots de föreslagna ändringarna.

Men länsstyrelsen tycker alltså att ändringarna räcker.

– Det vi prövat är om bygglovet stämmer med detaljplanen och det tycker vi att det gör, säger Martin Coborn på länsstyrelsens rättsenhet.

– Vi har prövat om höjd, bredd och placering stämmer med detaljplanen och det gör det. Detaljplanen ger bara ett alternativ till var de kan bygga båthuset och det är där det står, säger Martin Coborn.

Länsstyrelsen anser att huset kan betraktas som ett uthus i lagens mening, efter att det byggts om enligt det nya bygglovet. Länsstyrelsen har inte heller funnit att huset utgör en olägenhet för omgivningen.

”Försämrad utsikt kan visserligen utgöra en sådan olägenhet som avses i plan- och bygglagen, men Länsstyrelsen finner i detta fall att byggnadens inte kan anses medföra sådana betydande olägenheter för klaganden att bygglov inte ska beviljas”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

En av grannarna som överklagade hävdar att huset inte är tre meter högt som bygglovet säger utan betydligt högre, men den frågan har länsstyrelsen inte prövat:

– Vi kan bara pröva om bygglovet stämmer med detaljplanen, och det gör det. Om byggnaden stämmer med bygglovet måste kommunen pröva genom sin tillsyn, säger Martin Coborn.

Länsstyrelsens beslut kan överklagas till mark- och miljödomstolen.

Mer läsning

Annons