Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvårdnad överklagar till regeringen

GÄVLE
Omvårdnad överklagar arbetsmiljöinspektionens krav till regeringen och vill upphäva vitesbeslutet.

Annons
- Processen för att genomföra det vi har beslutat måste fortlöpa. Det blir betydande konsekvenser om man bromsar, säger Vivi-Anne Sundqvist, s, ordförande i nämnden.
Arbetsmiljöinspektionen krävde i slutet av april att förvaltningen utreder hur alla yrkeskategorier påverkas innan de 20 lägenheterna på Sätrahemmet och 40 platserna på Bomhusgården stängs. Genomförs förändringarna utan analysen måste Omvårdnad betala en halv miljon kronor i vite. Inspektionen anser att Omvårdnad inte gjort personalen delaktig.

Regeringen
Förvaltningen ber nu regeringen att upphäva beslutet. I andra hand vill Omvårdnad få göra konsekvensutredningen samtidigt som förändringarna planeras och genomförs. I andrahandsalternativet ingår också att viteshotet mildras så att ett belopp på högst 10 000 kronor knyts till varje åtgärdspunkt.
- De uppgifter jag har fått är att de fackliga organisationerna i kommunen inte hade någonting emot att processen fortsatte, säger Vivi-Anne Sundqvist.
Förvaltningen och nämnden anser att beslutet är otydligt. Får till exempel intagningsstopp på Sätrahemmet eller beslutet om en vistelsetid på högst två veckor på Bomhusgården genomföras?
Får de inte det försenas genomförandet på ett sätt som är oacceptabelt ekonomiskt skriver de i överklagandet. Arbetsmiljökonsekvenserna går att utreda samtidigt med stängningarna anser de, och tycker också att Omvårdnad först borde ha fått tillfälle att utan viteshot göra utredningen.
En översyn av konsekvenserna är påbörjad enligt arbetsmiljöinspektionens krav. Den beräknas vara klar sista veckan i maj.
När regeringen tar upp överklagandet är inte bestämt.
ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons