Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Onoff går i konkurs

/
  • Lars Sandin skaffade ett nytt kylskåp på helgens rea. Igår hämtade han ut det tillsammans med Jan-Ove Sandin.
  • Butiken i Valbo kommer ha fortsatt öppet tills direktiv från ledningen kommer.
  • Konkursen berör Onoffs 67 butiker i Sverige, sex stycken i Estland och en i Finland.
  • Hanna och Agneta Svens cyklade till Onoff för att reklamera Hannas mobiltelefon. De hämtade den från service i fredags, men det visade sig att den ändå inte fungerade, så det var bara att cykla tillbaks.

Hemelektronikkedjan Onoff går i graven efter 30 år. I Valbo Köpstad där företaget har en butik är konkurrensen stenhård. Men när eller om Gävlebutiken läggs ned är oklart.

Annons

Det var igår på eftermiddagen som Onoffs ledning lämnade in sin konkursansökan till Attunda Tingsrätt. Hemelektronikkedjan som bildades 1982 kunde till slut inte stå emot den hårda konkurrensen som råder på marknaden. En rad hjälpåtgärder från företagets styrelse har vidtagits. Bland annat har långt gångna förhandlingar hållits med olika intressenter om att sälja eller fusionera företaget. Något som inte har burit någon frukt. Styrelseordförande och delägare Sten Schröder säger i ett pressmeddelande att han hoppas att företaget delvis kommer kunna drivas vidare i mindre skala, men det är oklart hur.

I Gävle etablerade sig Onoff 1990. Först låg butiken i Hagaström. År 2000 flyttade kedjan in i Valbo Köpstad. Konkurrensläget här är tufft med MediaMarkt, Elgiganten, Siba och Expert inte långt ifrån.

Butiken gapar tom vid 16-tiden sånär som ett par kunder. Beyoncés "Halo" ekar ut mellan TV-apparaterna. Under helgen erbjöds här 25 procents rabatt på sortimentet. Hasse Johansson har varit butikschef sedan starten i Gävle för 21 år sedan och är märkbart tagen av det dystra budet som han fick mitt på dagen:

– Det är ett tungt och oväntat besked. Vi vet att det är en tuff marknad och att vi krigar mot de andra kedjorna, men vi hade aldrig trott att vi skulle gå i konkurs. Det är en aggressiv prispress som pågår just nu. Ägarna vill helt enkelt inte lägga till mer pengar om vi går med stora förluster, säger en sammanbiten Hasse Johansson.

Butiken har inte fått något nedläggningsdatum utan kommer fortsätta sin drift som vanligt till konkursförrättaren har gett definitivt besked. Personalen i Valbo består av ett 15-tal anställda varav åtta stycken är ordinarie.

Ut ur butiken kommer Lars och Jan-Ove Sandin med ett enormt kylskåp som de köpte på rean. De är lika förvånade över beskedet som de anställda.

– Fast det är klart att det är slagsmål om varenda krona nuförtiden. Vi brukar handla där det är billigast. Det hade varit värre om Ikea gått i graven, säger Jan-Ove och blickar ut över konkurrenterna i närheten.

Mer läsning

Annons