Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ont om smör i Gävles butiker

/
  • Det svenska smöret är slut. På Willys i Hemsta får kunderna nöja sig med det finska smöret.
  • Cecilia Wästgård är en smörköpare. Men hon är ursprungligen från Åland så hon har för vana att köpa finskt smör.
  • Madeleine Östling arbetar på Willys i Hemsta.
  • Anders Carlsson är glad för i dag har Willys fått in lite smör. Men det svenska smöret tar bara upp hälften så mycket hyllplats som det gjorde förr.

Smöret håller på att ta slut. Hyllorna gapar tomma i Gävles matbutiker och snart är det dags att baka för vinterns högtider.

Annons

– Det är det vi är riktigt oroliga inför, säger Anders Carlsson, ställföreträdande butikschef för Willys på Lokförargatan.

Under de senaste veckorna har butiken vissa dagar inte haft något smör överhuvudtaget.

Dagen till ära har de fått en liten last, men det svenska smöret tar bara upp hälften så mycket plats på hyllan som det brukar göra.

Kanske blir det varken lussekatter eller chokladkola till lucia och jul i år.

– Smör säljs inte lika mycket längre, men det finns en trogen kundkrets. Så fort vi får in det är de här och köper upp allt. När media uppmärksammar bristen ökar efterfrågan, det har blivit lite av ett skämt. Nu står Adam Alsing och lottar ut smör i tv, säger Anders Carlsson.

Även Ica Söder bekymras inför de stundande julbaken.

– Det är brist på smör, men än så länge har vi aldrig haft helt slut på det. Det gäller att man som handlare ligger på hårdare för att få varorna, säger butikschefen Mats-Olof Hansson.

Willys Hemsta får bara in en kartong svenskt smör i veckan. Det är eftertraktat och har blivit hårdvaluta bland kunderna. De som blir utan får i stället nöja sig med finskt smör som det finns rikligt av.

Madeleine Östling jobbar i butiken och hon berättar att nya sunda livsideal ligger bakom bristen.

– Mycket beror på LCHF-kosten. Folk drar ner på kolhydraterna och äter mer fett och köper mer feta mejeriprodukter. En del kunder blir arga när det inte finns något smör och när de kommer åt så köper de så mycket som möjligt och bunkrar upp, säger Madeleine Östling.

Mer läsning

Annons