Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operation nybygge inlett

/
  • Svante Lönnbark bjöd Håkan Dahllöf, Anna-Lisa Feldt, Margareta Erdesjö och andra sjukhusbesökare på cider och snittar.
  • Byggjobbarna har hunnit gräva en hel del innan politikerna tog det symboliska första spadtaget till det som ska bli ett nytt operationshus.

– Äntligen säger jag, utbrister John Mälstam.

Sedan 2004 har han väntat på de nya operationslokaler som nu byggs.

Annons

Han är verksamhetschef för anestesi (sövning/bedövning) och berättar att de från början planerade att bygga om i stället för nytt, men under åren väcktes idén om ett nytt hus.

Det ska ligga granne med IVA, intensivvårdsavdelningen, och dagens operationslokaler planeras bli rum där patienterna förbereds för operation. En uppvakningsenhet ska också ligga intill.

– Sen vill jag skryta lite, säger John Mälstam när han berättar att varje operationssal som första sjukhus ska få ett förberedelserum.

Där kan personalen göra i ordning så att det bara är att rulla in nästa patient och utrustningen när föregående operation är klar. John Mälstam uppskattar att de kommer att öka operationsverksamheten med tio procent i det nya huset.

Trots att det med landstingsdirektör Svante Lönnbarks ord redan är ”Gävles största dagbrott” tog landstingsråden i går ett symboliskt första spadtag.

De nuvarande operationslokalerna är byggda 1974. De klarar inte dagens utrustning och krav på ventilation och hygien.

– Efter 40 år är det precis som Eva Tjernström säger så att bäst-före-datum är passerat, säger Helena Ribacke, lokalplanerare på landstinget.

Som GD tidigare berättat är bygget försenat på grund av osäkerhet hur grundvattnet påverkades. Huset, med tio operationssalar, ska stå klart i början av 2014. Dit flyttar då också sterilcentralen. Vilka som ska flytta in på den våning som är ”outhyrd” är ännu inte bestämt.

Operationshuset är en investering på 290 miljoner kronor. Det är den största posten av de sammanlagt 650 miljoner kronor landstinget ska bygga för i Gävle de kommande tre åren. Övriga investeringar är en akutmottagning, ett onkologihus, ett patienthotell samt ytterligare sex våningar ovanpå kirurg- och ögonmottagningarna.

Mer läsning

Annons