Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet hus i kollektivhus

Gun-Britt Hall, ordförande för kollektivhuset Blomstret i Gävle som håller öppet hus i dag.

Annons

Varför har ni öppet hus?

– Under denna helg så har alla kollektivhusföreningar i landet öppet hus.

Okej, vad hoppas ni på att få ut av den här öppet hus-dagen?

– Vi vill att även andra ska se vilken gemenskap det finns i kollektivhusföreningar. Är man ensamstående och vill ha mer gemenskap med sina grannar då är det jättebra att flytta till kollektivhus. Men självklart så är kollektivhus även ett bra alternativ för till exempel barnfamiljer, då det finns pysselrum, ungdomsrum, och många andra fördelar.

Varför har du valt att bo i kollektivhus?

– Jo, men det var ju då när jag sökte lägenhet, och jag hörde talas om kollektivhus, och då tänkte jag, nej men varför ska man äga allt själv? Man kan väl dela? Så då åkte jag och tog mig en titt på kollektivhuset Blomstret och jag blev fast. Här vill jag bo, tänkte jag.

Vad är bra och vad är mindre bra med att bo i kollektivhus?

– Jag är ju ensamstående, så genom att jag bor i kollektivhus så får jag ju en enorm gemenskap med mina grannar och vi har ju ett fördelat ansvar över huset så vi hjälps åt med att hålla ordning, laga mat, odla i trädgården, och mycket mer.

Hur fördelar ni uppgifterna?

– Varje termin har vi tre stormöten. Där delar vi in oss i matlag, städlag och så vidare. Där bestämmer vi även mycket annat som måste organiseras i huset och vi går igenom om något måste repareras eller fixas på något sätt.

Anna Sjöström

Mer läsning

Annons