Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet hus på tioårsdagen

/
  • Skrållan hittades övergiven i Skutskär. När hennes ägare flyttade lämnades hon kvar tillsammans med fyra andra katter. Nu bor hon på Gästrike katthem i väntan på ett permanent hem.
  • Gibson kom till Gästrike katthem tillsammans med sin mamma Skrållan. Nu söker de båda nya hem.
  • Bärry bodde med 25 andra katter i sitt förra hem.– Det hade gått överstyr. Ägaren kunde inte ta hand om alla, berättar Ingmarie Nordqvist.
  • Lordi är en av 18 katter som just nu bor på Gästrike katthem.

Registrering och kast­rering av katter kan bli obligatoriskt nästa år.

– Då kanske katten får högre status, säger Ingmarie Nordqvist, ordförande för Gästrike katthem som på lördagen firade tio år.

Annons

Just nu bor 18 katter i den ideella föreningens villa i Valbo.

– De bor i olika rum i huset. Vissa klarar av att bo tillsammans. Andra måste ha ett eget rum, berättar Ingmarie Nordqvist.

Ytterligare 25-30 katter är utplacerade i jourhem hos välvilliga människor som tar hand om katterna tills de får ett riktigt hem.

I går firade föreningen tio år med öppet hus, lotteri, fika och loppis. Och behovet av katthemmet är minst lika stort nu som för tio år sedan.

– Det kommer nya katter hela tiden, året runt. Det är katter som hittas övergivna och katter som myndigheterna beslagtar från folk, säger hon.

Enligt ett förslag till ny djurskyddslag i Sverige ska registrering och kastrering av katter bli obligatoriskt från den 1 januari 2014. Syftet är att minska antalet förvildade katter som blivit ett stort problem, främst i storstadsregionerna. Ingmarie Nordqvist välkomnar lagen.

På katthemmet blir katterna alltid kastrerade, öronmärkta och försäkrade.

– Vi vill inte att det ska bli fler kattungar. Det finns redan så många, säger Ingmarie Nordqvist.

Mer läsning

Annons