Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen jublar

GÄVLE - Äntligen!
Beskedet att landstingets politikerorganisation ska bantas och att sparkraven på vården mildras möts med glädje från oppositionen.
- Det här har vi önskat länge och jag är glad att majoriteten nu är inne på samma linje, säger Inger Källgren, moderaternas oppositionsråd.

Annons
Det var i onsdags kväll som finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s, oväntat gjorde ett utspel där hon förklarade att sparkraven på sjukvården ska sänkas. Sjukhusen i Gävle och Hudiksvall kan inte dra ned kostnaderna med 200 miljoner kronor som det varit tänkt, det skulle få orimliga följder, menade hon.
Istället ska rejäla spartag tas inom politikerorganisationen och dess administration. Landstingsstyrelsens fyra nystartade beredningar ska bort. Även de fyra hårt kritiserade hälso- och sjukvårdsnämnderna ligger i farozonen.

Kostsamma personalreformer som "småbarnstimmen", föräldrars rätt till förkortad arbetstid, ska omprövas.
Totalt handlar det om cirka 100 miljoner kronor som ska dras in i verksamhet utanför sjukvården. Ett detaljerat förslag ska prsenteras i nästa vecka.
Utspelet välkomnas av oppositionspartierna.
- Det här är helt rätt, säger Inger Källgren, moderaternas oppositionsråd.
Hon har tidigare påtalat de höga politikerkostnaderna i landstinget i Gävleborg och efterlyst en åtstramning. Nu tycks hon ha fått gehör för det liksom för kravet på ett avskaffande av småbarnstimmen.

Inger Källgren säger att de tidigare så kylslagna relationerna mellan opposition och majoritet tinat upp på senare tid. Ett led i avspänningen har varit de informella möten, så kallade Ingrid-träffar, som börjat hållas där Ingrid Liljegrääs och oppositionsråden diskuterar aktuella frågor.
- Det finns en helt annan lyhördhet från majoriteten i dag jämfört med hur det var bara för någon månad sedan. Och det är mycket positivt, säger Inger Källgren.
Stig Zettlin, sjukvårdspartiets oppositionsråd, menar att hans parti är på väg att få igenom en stor del av sitt valprogram om Liljegrääs fullföljer det hon sagt. Majoriteten har genom det här erkänt att det finns en onödig politisk överbyggnad i landstinget i Gävleborg, anser han.

- Gävleborg är känt i hela riket för sin dyra politikerorganisation. Det är naturligt att man börjar titta på den när man inser att man inte kan spara så som man tänkt i vården, säger han.
Carina Östansjö, folkpartiets oppositionsråd, säger att det är viktigt att alla, även politikerna, drar sitt strå till stacken när det fattas pengar i landstinget.
- Vi är i ett skarpt läge och då kan man inte bara spara på vården.
Även om det i allmänhetens ögon är både okontroversiellt och till och med önskvärt att skära ned i politiker- och tjänstemnannaorganisationen finns demokratiska risker, anser Carina Östansjö.
- Det kan bli svårt att få nya personer att engagera sig politiskt om det bara är ett fåtal som ska ha uppdrag i styrelser och nämnder.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons