Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionens namn klara

GÄVLEEn efter en fylls oppositionsrådsstolarna upp, när de olika partierna nu nominerar och röstar fram sina kandidater.

Annons
Under förra veckan blev det klart med Björn Frankson för moderaterna och Bodil Ceballos för miljöpartiet. Han fortsätter som tidigare och hon tar över efter Ylva Bandmann. Båda två är erfarna politiker som fick starkt internt stöd.

Inga sensationer
Även om inte de andra partierna formellt tagit beslut ännu, om vilka som ska vara deras främsta företrädare nästa mandatperiod, så är det i praktiken klart.
Och det är inga stora sensationer.
Kenth Lövgren känner sig säker på att få fortsätta som oppositionsråd för folkpartiet då det inte finns några motkandidater. I början av december ska partiets nomineringskommitté formellt lägga sitt förslag.
Kristdemokraternas Lennart Sjögren är enda kandidaten att efterträda partikollegan Erling Öhman. Han väntas bli utsedd vid partiets styrelsemöte ikväll.
Som GD tidigare berättat har centern nominerat Roland Ericsson, som därmed efterträder Urban Sjölander. I december blir det helt klart.

V i opposition
Eftersom socialdemokraterna inte vill fortsätta samarbetet med vänstern så förvandlas deras nuvarande kommunalrådspost till en i opposition. Även där finns bara en kandidat, nuvarande toppnamnet Ulla Andersson. Nästa helg blir v klara med det formella.
Hon kommer att jobba som oppositionsråd på en 80-procentig tjänst, liksom Kenth Lövgren. Björn Frankson får en heltidstjänst, medan övriga i oppositionen får halvtidstjänster.
S blev klara med kommunalrådskandidaterna Mats Ågren och Carina Blank redan i slutet av maj. De får nu söka stöd från de övriga partierna i fråga efter fråga, eftersom de inte har egen majoritet.

Utförsäljning
De borgerliga företrädarna tror att de kan locka sossarna till samarbete kring kommunala utförsäljningar och ökad kvalitet i vården och skolan. Ulla Andersson har svårare att räkna upp några sådana konkreta områden.
- Vi får se vilka frågor det blir som vi kan påverka från vänsterhåll, säger hon.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons