Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Optimistiska mål i läkarplan

GÄVLEPå tre år måste landstinget i Gävleborg rekrytera 43 nya familjeläkare. Det krävs om man ska kunna uppnå de mål som satts upp i den nya planen för familjemedicin.

Annons
Planen antogs i går av landstingsfullmäktige. Men från oppositionen uttrycktes oro för att målsättningen en läkare per 1 500 invånare senast år 2005 var alltför optimistisk.
- Det är knappast realistiskt att vi på så kort tid både ska hinna besätta våra 43 vakanser och dessutom anställa tio nya läkare, sa Gunilla Borg, fp.
Planen syftar till att utveckla och förbättra det som i dag kallas familjeläkarsystemet. För att minska fokuseringen på läkarna som grupp och lyfta fram teamarbetet har namnet familjeläkarsystem bytts ut mot familjemedicin. Det var en av de punkter där de borgerliga framförde kritik.
- Varför ändra på ett namn som är etablerat? Det skapar bara förvirring, ansåg Inger Källgren, moderaternas oppositionsråd.
Invändningar fanns också mot att planen inte tillräckligt tydligt öppnade för alternativa driftformer. Inger Källgren ansåg att det i planen till och med kunde spåras en "mycket negativ syn" på möjligheten att låta andra än landstinget driva verksamhet.
- Fler alternativa driftformer är så oerhört viktigt för att vi ska klara framtiden både för personal och patienter, sa hon.
Detta höll inte Roland Zachrisson, s, med om.
- Ni sjunger som vanligt en lovsång till privata lösningar. Och visst kan sådana fungera som komplement. Men de löser inte alla problem som ni tycks tro. Det finns heller inget större intresse hos vår personal att ta över.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons