Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ordning och reda i ekonomin"

/
  • Anders W Jonsson, C, Tomas Tobé, M, och Hans Backman, FP, var med och presenterade regeringens höstbudget under en presskonferens i Gävle.

Underhåll av vägar och järnvägar, sänkt restaurangmoms och ett arbetsmarknadspaket. Satsningarna i regeringens höstbudget ska minska långtidsarbetslösheten i Gävleborg, lovar alliansen.

Annons

Men kommunpolitiker från både majoriteten och oppositionen i Gävle ifrågasätter om satsningarna räcker.
”Tid för ansvar” kallar regeringen sin höstbudget som i går lades fram till riksdagen. Budgeten innehåller satsningar på totalt 15 miljarder kronor.
– Det är vad vi har att spela med om vi inte ska landa på underskott. Om det inte varit oro hade vi kunnat satsa mer, säger Tomas Tobé, M, riksdagsledamot från Gävle och ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.
Arbetslösheten bedöms öka från 7,5 procent till 7,8 procent 2012, för att sedan minska till 5,5 procent 2015.
– Väldigt mycket i budgeten handlar om att bromsa ökad arbetslöshet, säger Tomas Tobé.
En satsning på infrastruktur för totalt fem miljarder kronor 2012 och 2013 ska möta behovet av underhåll av vägar och järnvägar och samtidigt skapa sysselsättning. De samhällsekonomiskt viktigaste väg- och järnvägssträckorna ska prioriteras.
Vad det innebär för Gävleborgs del kunde alliansens lokala företrädare i går inte svara på. Det blir upp till Trafikverket att avgöra var pengarna behövs, menade Anders W Jonsson, C, riksdagsledamot från Hedesunda. Den planerade satsningen på dubbelspår mellan Gävle och Sundsvall får vänta ytterligare.
– Men där driver vi på regeringen hårt, säger Anders W Jonsson.
Ett särskilt arbetsmarknadspaket på 7,2 miljarder kronor 2012–2015 ska motverka långtidsarbetslösheten, bland annat genom fler arbetsförmedlare och programplatser.
Cirka 1 400 hushåll i Gävle lever på försörjningsstöd – fler än någonsin tidigare. För att göra det mer lönsamt att jobba föreslår regeringen nu att försörjningsstödet förändras så att endast en del av arbetsinkomsten påverkar bedömningen av rätten till bidrag.
Gävle kommuns oppositionsråd Inger KällgrenSawela, M, välkomnar reformen.
– Men som kommunpolitiker tycker jag att staten borde ta lite mer ansvar för försörjningsstöden, säger hon.
Tomas Tobé menar tvärtom att kommunen bör ta större ansvar, bland annat genom bättre samarbete med näringslivet.
Kommunalrådet Per Johansson, S, anser dock att kommunen redan är bra på det området.
– Regeringen måste satsa på att utveckla tjänstesektorn och skapa bra platser för företag att växa på, säger han.
En momssänkning av restaurang- och cateringtjänsten ska skapa jobb för unga och främja företagande. Men hur många nya jobb det rör sig om är oklart. Siffran 3 500 nämns, varav kanske ett 30-tal i Gävle.
– Men jag tror att det kommer att ge mer på sikt. I stället för att säga upp unga kanske restaurangerna väljer att behålla sin personal, säger Tomas Tobé.

Mer läsning

Annons