Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-vinnande rätter på gästkockens meny

/
  • Med OS-guldet om halsen intar Jens Ericsson köket på Fullriggaren. Men under fredagskvällens gästspel kommer han att synas mest bland gästerna för att berätta om den vinnande menyn på regionala råvaror.
  • Det var Leif Klövstedts idé att locka kompisen och OS-vinnaren Jens Ericsson till Gävle för ett gästspel. Och pumpan är ingen halloweenprydnad – den ska bli både terrin och creme till lammrätten.
  • Guldmedaljen är stor och bandet går i Tysklands färger – eller Jens favoritlag Brynäs.

Han kommer i flygande fläng från Uppsala, fortfarande upplivad av förra veckans OS-vinst för ett gästspel på Fullriggaren. Och i kväll ska Gävleborna få festa på den vinnande menyn.

Annons

Jens Ericsson kommer att vara på plats i restaurangen, mindre i köket men mer bland gästerna där han ska berätta om maten och vinerna och vara med och servera också – troligtvis med den stora guldmedaljen hängande om halsen.

Den vinnande femrättersmenyn segrade i regionklassen och blev till Sveriges andra guld, kocklandslaget vann ju också, i tävlingarna i Erfurt i Tyskland. Råvarorna plockade laget Stockholm Culinary Team från lokala producenter i Stockholm och Uppsala-regionen.

Jens hittade till exempel en bryssekålsodlare och fick själv plocka de små kålhuvudena som ingår i kötträtten med lamm.

– Jag vill visa att brysselkål är gott, säger Jens. Inte urkokt och trist utan bara stekt i smör och med salt och peppar är den jättegod.

Det var köksmästaren på Fullriggaren Leif Klövstedt som fick idén att lura upp sin gamla kompis Jens till ett gästspel i Gävle. De känner varandra bland annat från högskoleutbildningen i Grythyttan.

Jens har inte bara OS-guldet som merit, för fyra år sedan var han med i VM med samma lag. Då kom de fyra och det sporrade till att fortsätta tävlandet och visa att Sverige bara blir bättre och bättre som matlagningsnation.

– Jag ville testa och se hur stort intresset är i Gävle, säger Leif om Jens gästspel. Och det verkar bli många gäster på fredag kväll.

Gävle är ingen ny stad för Jens, hans pappa bor i Gävle, han har själv bott här och sommarstället finns i Trödje.

I vanliga fall är han kökschef på Noors slott i Knivsta och skrattar åt Leifs försök att locka honom tillbaka till Gävle.

Men innan man kommer fram till lammet har man festat på kräftcarpaccio med långbakad torskrulle och grönärtsoppa med friterade vaktelägg på en champagne- och ärtgelé.

Till det kantarellfyllda lammet blir det pumpaterrin, pumpacreme och lammkorv. Och brysselkål.

– Och så efter det blir det svenska ostar bland annat från Gimo.

Men det är ingen vanlig ostbricka: Karamelliserad getost, terrin på grönmögelost, portvinsinkokta päron, ostkaka på västerbottenost med saffranscreme.

Och så på toppen rostad vitchoklad- och rosmaringlass!

Till menyn finns ett vinpaket, med alkoholfria alternativ, komponerad av sommelieren Linda Ahrnborg, praktiskt nog sambo med Jens.

Utanför menyn utlovas en överraskning också – men den är alltså hemlig.

Det blir köksmästarna Leif och Hampus Ahlström som lagar till OS-rätterna medan Jens umgås med matgästerna. Men de är inte särskilt nervösa – de har ju en hel dag (!) att gå igenom alltihopa med Jens innan det är skarpt läge med 80 hungriga gäster.

Mer läsning

Annons