Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäker framtid för MoveIT

Framtiden för MoveIT-gymnasiet i Gävle är osäker.

Ägaren förhandlar just nu med andra skolföretag som vill ta över.

Alternativet är konkurs.

Annons

Tidigare i år blev huvudmannen MoveIT-skolan AB av med sitt tillstånd för fyra skolor i Göteborg. Skolinspektionen riktade även kritik mot bolagets tre andra skolor.

Huvudkritiken handlar om instabil ekonomi. I Gävle täcks skolans kostnader av den elevpeng som elevernas hemkommuner betalar, men eftersom samtliga skolor tillhör samma bolag drabbas även Gävle av den dåliga ekonomin.

– Vi hade kunnat ha ett bolag för varje skola, men de pengarna hade vi inte vid starten, säger ägaren Leif Sundqvist, som också är skolchef.

I början av vårterminen lämnade ett stort antal elever skolorna i Göteborg och med dem försvann också elevpengen. Bolaget har förlorat 1,2 miljoner kronor sedan i mars och Leif Sundqvist har inga pengar att skjuta till.

– Vi kan inte reda upp den ekonomiska situationen. Vi är ingen stor koncern och jag har inga pengar bakom mig.

Under hela våren har han förhandlat med ett tiotal intressenter som vill köpa skolan. Nu återstår tre andra skolföretag. Han vill inte säga mer än att det rör sig om företag som driver flera andra skolor.

– Vi kommer att ha förhandlingar i morgon, berättade han i går. Sådant här tar tid.

Men tid är det inte gott om. I morgon ska Skolinspektionen ha fått svar från bolaget om hur situationen ska lösas och vilka andra åtgärder som vidtagits.

Samtidigt har bolaget överklagat det indragna tillståndet för skolorna i Göteborg.

– Då har vi tre veckor på oss. Då måste det vara klart, säger Leif Sundqvist.

Om det inte blir någon ny ägare återstår konkurs eller att någon annan går in med pengar i MoveIT-skolan AB som garant.

För elever och lärare återstår bara att vänta. Först när situationen med tillstånden i Göteborg är löst vet bolaget vad som händer med skolorna i Gävle, Västerås och Eskilstuna. En ny ägare innebär inte heller någon garanti för att samtliga skolor kommer att drivas vidare.

En ny huvudman måste också ansöka om tillstånd hos skolinspektionen, eftersom tillståndet för MoveIT är knutet till MoveIT-skolan AB.

– Vi har inte mer besked att ge just nu. De närmaste tre veckorna blir helt avgörande, säger Leif Sundqvist.

Om skolan skulle stänga har eleverna rätt till en utbildningsplats i den kommunala gymnasieskolan. Däremot är de inte garanterade en plats på motsvarande program.

Mer läsning

Annons