Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkert om Gävle får planerad chokladfabrik

/
  • Lokalen som Anna-Sofia Wallström och Maja Berthas vill bygga en chokladfabrik i blir ledig först nästa sommar. Det betyder troligen att etableringen hamnar någon annanstans. I Stockholm, eller till och med i Utah, USA.

Den planerade chokladfabriken vid gasklockeområdet blir troligen inte av.

Att få tillgång till den önskade lokalen tar för lång tid.

– Det lutar åt plan B, och det är inte i Gävle, säger Anna-Sofia Wallström.

Annons

Som GD tidigare berättat planerar Anna-Sofia Wallström, som driver Gefle Chocolaterie, och Maja Berthas, som driver Vin & Pralin, att med sitt gemensamma företag Latino Cacao Company starta en fabrik för tillverkning av kvalitetschoklad i Gävle under namnet Qula. Deras egen, föga blygsamma, ambition är att etablera sig bland de fem främsta i världen.

Råvaran finns redan, på Anna-Sofia Wallströms plantage i Dominikanska republiken. Återstår en fabrik. Som duon vill bygga i tegelbyggnaden nedanför gasklockeområdet i Gävle där Pierre Entreprenad AB i dag har sitt förråd.

Men enligt Sune Pierre, som alltså äger byggnaden, är det många detaljer som återstår.

– Vi använder ju de här lokalerna som lager och verkstad i dag, och måste flytta ut först. Sedan ska träbyggnaden rivas och marken där saneras. Jag tror inte att de kan börja bygga någon chokladfabrik där före nästa sommar, säger han.

Kommunen vill köpa marken utanför byggnaden för att sanera den och i förlängningen bygga en gångbana från Stenborgskanalen mot gasklockeområdet. Men de planerna påverkar inte den byggnad där chokladfabriken ska ligga, enligt Lennart Emretsson på tekniska kontoret.

– Självklart kommer det att bli störningar när vi är där och gräver. Men de kommer att ha tillträde till lokalen via Lysgatan, säger han.

Enligt Anna-Sofia Wallström och Maja Berthas finns det förvisso andra erbjudanden om lokaler, men ingen som passar dem lika bra. Bland annat kräver chokladtillverkningen en 30 meter lång lokal med högt i tak.

Om fabriken inte byggs i Gävle finns en alternativ lokal i Stockholm. Ännu ett alternativ är att hyra in produktionen i en befintlig chokladfabrik i Utah, USA.

Mer läsning

Annons