Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öster snart en färgklick

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Färgglad stadsdel. Inom fem år ska stadsdelen Öster vara totalrenoverad. Ett förslag är att sätta färg på de grå husfasaderna och måla dem i glada färger. GD-fotografen Annakarin Björnström gick ut och tog en bild på Öster och släppte ner den i ett färgbad. Så här färgstark skulle alltså stadsdelen kunna bli. OBS/bilden är manipulerad.

GÄVLEMåla fasaderna röda.Det är en av idéerna på hur stadsdelen Öster kan fräschas upp och bli mer attraktiv.

Annons
- Rött är bara ett av många färgförslag, det har talats om gult och vitt också. Men det är ingen tvekan om att fasaderna måste tvättas och målas om. De börjar bli ganska tråkiga. Den nuvarande färgen kan väl beskrivas som smutsgrå, det är inte speciellt vackert, säger Lars Paulin, ordförande i Östers hyresgästförening.

Femårsplan
Det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna har beslutat att genomföra en totalrenovering av stadsdelen. Om fyra till fem år ska själva husen och det omgivande området ge ett mer inbjudande intryck.
Några av hyresgästerna på Öster har ingått i arbetsgrupper som exempelvis diskuterat vad som ska planteras på gårdarna och hur trafiksituationen kan förbättras.
Arbetet har mynnat ut i konkreta förslag som grupperna presenterar under regelbundna möten med representanter för Gavlegårdarna. Under gårdagens möte i samlingslokalen Kanalen på Öster diskuterades bland annat färgsättningen.
- Det här är en demokratiseringsprocess som kommer att pågå länge och jag tror inte att sista ordet i färgfrågan är sagt ännu. Själva ommålningen kan ändå inte bli aktuell förrän till våren, säger Lars Paulin.
Anna-Britta Westrin har bott på Öster i 22 år. Hon ser upprustningen som ett nödvändigt projekt för att rycka upp bostadsområdet.

Lugnande med grönt?
- Det är ett måste. Ju snuskigare det är desto mer slum och elände blir det. Utemiljön och belysningen är viktig, men färgen på husen har också betydelse. Ur ett psykologiskt perspektiv vore kanske rött inte så bra eftersom det är en hetsande färg. Då är grönt mer lugnande, säger hon.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons