Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öström ser positivt på Å-dragets framtid

GÄVLEÅ-draget ska återupprepas nästa år och på sikt bli ett begrepp lika inarbetat hos gävleborna som Cityfesten.Så höga ambitioner har i alla fall kultur- och fritidschefen Mats Öström.

Annons
Trots att vädret inte var det bästa och att det var lite glest med besöken på uteaktiviteterna blev det en positiv utvärdering av årets Å-drag. Det allra första initiativet att samordna olika aktiviteter längs Gavleån från högskolan till briggen Gerda under nio dagar.
Arrangemanget var en del av högskolans 25-årsfirande och ett sätt att lyfta fram det årum som Mats Öström ser som en pulsåder i stan.
Ett trettiotal aktörer, som länsmuseet, stadsarkivet och fängelsemuseet, deltog då och fick mersmak på en fortsättning, berättar han.
Därför har man nu planerat in ett arrangemang den 13-21 september nästa år med namnet Å-draget. På initiativ från länsmuseet blir det i form av ett 1800-talstema. Det var en dynamisk period för Gävle med stora entreprenörer, redare och då Gävle hade en stor handelsflotta.
Mats Öström vill gärna lyfta fram att man var den största utskeppningshamnen i landet för Amerikaresorna under det seklet.
- Denna stolta och expansiva period bör man visa upp tycker han och ser framför sig hur man kan ha 1800-talskläder, -mat och annat som förknippades med den tiden. Samma tema ska man sedan vidareutveckla kommande år, tycker han.
- Å-draget ska bli en tradition och ett begrepp som ska vara självklart om 10-15 år. Lika tydligt för gävlebon som Cityfesten, hoppas han.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons