Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oväntade fynd vid Gamla Vall

/
  • Arkeologerna Per Thorén och Bo Ulfhielm har tillsammans med museipedagogen Ann Nilsén mycket att göra på utgrävningsplatsen vid Gamla Vall. Om en dryg vecka börjar bygget av vägen över boplatsen från järnåldern.
  • Här syns spår av järnframställning.– Man ser tydligt kol- eller vedavtryck, säger Bo Ulfhielm.
  • En decimeter under markytan dolde sig gravar, eldstäder och boningshus från järnåldern.
  • En eldstad för tusen år sedan.

Arkeologen Per Thorén borstar varsamt fram benrester, glaspärlor från kläder och det som kan vara ett svärd från järnåldersgraven.

På onsdagskvällen är det allmänhetens chans att få en visning av utgrävningarna vid Gamla Vall. Om en dryg vecka drar vägbygget igång här.

Annons

Stolphålen efter huset eller husen från en järnåldersboplats är fantastiska fynd för en arkeolog. Bara en gång tidigare har man hittat spår efter en så gammal boplats i Gästrikland.

– Men då har det varit mer fragmentariskt. Det här är nog en av de mer spännande utgrävningarna jag varit med om, säger Bo Ulfhielm, arkeolog vid Länsmuseet Gävleborg.

Det var för en månad sedan som arkeologerna inför bygget av den nya vägen fram till Mackmyra Whisky fick möjlighet att gräva i området som man vet var viktigt på medeltiden. Ett stenkast bort från utgrävningarna finns en dunge med forngravar.

– Det är en väldigt spännande fråga om den härstammar från samma tid, säger Bo Ulfhielm.

Åt det andra hållet på andra sidan Kungsbäcken låg Valbo gamla prästgård, där det gjordes en större utgrävning för 30 år sedan.

– Valbo kyrka var den centrala kyrkan för hela Gästrikland, säger museipedagog Ann Nilsén.

Att man skulle hitta järnåldersfynd här var därför inte särskilt oväntat. Men att man skulle hitta stolphål efter ett större långhus eller flera mindre boningshus var oväntat. Dessutom har man upptäckt flera gravar och ugnar för järnframställning.

– Nu kan vi få en bild av hur det kan ha sett ut här för tusen år sedan. Vi vet att Kungsbäcken då var något bredare och att det var myrmark omkring. Havet gick ju högra upp då, säger Ann Nilsén.

En mängd pinnar sticker upp ur marken för att markera de många mörkare cirklarna där stolparna som burit upp husen funnits.

– Det är fortfarande svårt att veta precis hur husen har stått, hur stora de har varit och vilken planlösning de har haft eller om det har varit ett enda stort långhus. Det har funnits hus som har varit 60, 70 meter långa, säger Ann Nilsén.

Per Thorén arbetar vid en del av en grav. Eftersom järnåldersmänniskorna brände sina döda finns inga hela ben kvar, men däremot en hel massa brända benbitar. De brända glaspärlor som har hittats tros ha suttit på de kläder människorna begravts i.

– Titta här, det här skulle kunna ha varit ett svärd eller ett vapen, säger han och pekar på en järndel bland resterna av en av dåtidens Valbobor.

Nu har tre arkeologer en och en halv vecka på sig för att gräva fram så mycket kunskap det går om dem som levde vid Kungsbäcken vid Gamla Vall för tusen år sedan.

– Men vi gräver inte så mycket mer än det som behöver tas bort just nu. Resten lämnas till andra tider, då man kanske har hittat nya och bättre metoder att dokumentera och få kunskap, säger Ann Nilsén.

Hon säger att även om det inte hittats spektakulära föremål så är kunskapen efter utgrävningen ovärderlig.

– En noggrann dokumentation av hur människor levde just här är jätteviktig. På det sättet är det minst spektakulära det mest intressanta. Ofta får de döda berätta om livet.

Halv sju i kväll finns de på plats för att visa den som vill runt på platsen. Bo Ulfhielm säger att intresset varit stort.

Mer läsning

Annons