Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 70? Då är du välkommen

/
  • Takvåningen har fått ett rum med öppningsbara fönster.
  • Sopnedkasten är tillbaka i trapphusen för att minska risken för fallskador. Nu med inbyggd sopsortering.
  • Kök, sovrum och vardagsrum delar rum i ettan.
  • Toa och handfat syns bättre för synskadade med hjälp av kontrasterande kakel.
  • Trygghetsboendet inrymde tidigare hälsocentral, tandläkarmottagning, lägenheter och gruppboende. Huset är byggt 1970 och ska behålla sin fasad eftersom Sätra är skyddat som kulturhistoriskt riksintresse.
  • Bo Bäckström, Ulf Gräll, Andreas Agebro, Hans Elmersson och Kristina Isacsson tar hissen upp för att visa trygghetsboendets takvåning.
  • Cathrine Holgersson säger att en snörik vinter får många att lämna villan för lägenhet.

I juni kan de första hyresgästerna flytta in i Gävles första trygghetsboende.

Här finns personal och gemensamma utrymmen för den som fyllt 70.

Annons

Det är huset i Sätra centrum där hälsocentralen låg förut som omvandlas till trygghetsboende, med 62 lägenheter i fem våningar.

– Syftet är att man ska bo med bra kvalitet hemma längre, säger Cathrine Holgersson, vd för Gavlegårdarna.

Trygghetsboende är en ny boendeform som regeringen ger bidrag för att bygga. Kraven är god tillgänglighet, du ska kunna ha en rullstol som är 1,3 meter i diameter, och att det finns gemensamma utrymmen med kök samt personal alla dagar i veckan. För att få flytta hit måste du ha fyllt 70, i övrigt gäller samma regler som för Gavlegårdarnas andra lägenheter.

I går onsdag kunde hugade hyresgäster börja anmäla sitt intresse, för att sedan kunna börja flytta in i juni. Hur stort intresset är vet inte Gavlegårdarna.

– Mitt intryck är att det finns ett intresse för ett förändrat boende, säger Bo Bäckström, teknisk chef på Gavlegårdarna, som haft kontakt med bland andra pensionärsföreningarna.

Huset är döpt till Tickselbo efter bäcken som rinner förbi. Lägenheterna har ett, två eller tre rum och kostar från drygt 3 200 kronor i månaden till drygt 8 900 kronor.

Omvårdnadsförvaltningen ska anställa en person som trivselvärd, som tillsammans med hyresgästerna ska ordna aktiviteter.

Trivselvärden ska också hitta på saker för övriga Sätrabor, och får hjälp av annan omvårdnadspersonal så att någon finns på plats i huset veckans alla dagar. Vad arbetsuppgifterna blir är inte riktigt klart, men de ska inte ta över hemtjänstens, fastighetsskötarnas eller fixar-Maltes roll.

Mer läsning

Annons