Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 700 elever mobbas i Gävle

/
  • Frank Stoor, chef på barn- och ungdomsförvaltningen, vill förbättra arbetet mot mobbning.– Vi snäppar upp ambitionsnivån.
  • Pelle Matton på BIG ska, med start i november, ge alla förskolechefer och rektorer en introduktion av trygghetspärmen.

Anmälningarna som rör trakasserier i skolan ökar i Gävle. Det visar statistik från Skolinspektionen. Nu intensifierar kommunen sitt arbete mot mobbning.

Annons

Enligt en undersökning från Skolverket upplever mellan sju och åtta procent av eleverna i svenska skolor att de är mobbade. För 1,5 procent av dem är mobbningen långvarig och pågår under minst ett års tid.

– Räknar man om det i antal elever så betyder det att 720 barn här i Gävle mobbas medan du och jag pratar. Det är för jävligt, säger Pelle Matton på BIG, Brottsförebyggarna i Gävle.

Statistik från Skolinspektionen visar att anmälningarna som rör kränkande behandling har ökat de senaste åren. Trots det tror varken Pelle Matton eller Frank Stoor, barn- och ungdomsförvaltningens chef, att andelen mobbade och trakasserade barn är fler idag.

– Det beror nog på att det har blivit tydligare att det finns en möjlighet att anmäla, säger Frank Stoor.

BIG och Barn & Ungdom har precis färdigställt en så kallad trygghetspärm som ska spridas på förskolor och skolor. Den har tagits fram efter att Skolverket tidigare i år kritiserade en rad av de insatser mot mobbning som användes i skolor runt om i Sverige.

– Vi snäppar upp ambitionsnivån, säger Frank Stoor.

Pärmen innehåller kapitel om främjande och förebyggande arbete samt hur man upptäcker och åtgärdar mobbning.

– Materialet ska ge råd och stöd, men framför allt innehåller det frågor till personalen. Hur reagerar du som lärare om du hör att en elev kallar en annan elev för "bög". Om du inte reagerar - vad sänder det för signaler?, säger Pelle Matton.

Målet är att de som jobbar på skolor och förskolor ska hitta gemensamma förhållningssätt så att det blir tydligt för alla barn vad som är okej och inte.

– Skolans värdegrund är direkt avgörande, säger Pelle Matton.

Hur lätt är det att bryta mobbning?

– På en skala 1-10? Ibland en etta och ibland en tia. Men skolan är inte klar med ett ärende förrän kränkningarna har upphört. Har man prövat sju insatser som inte har hjälp får skolan inte lägga av. Då får man prova sju till, säger Pelle Matton.

Frank Stoor tror att många skolor kan bli bättre på att förebygga och stoppa trakasserier och kränkningar mellan elever.

– Vi kan aldrig påstå att mobbning inte förekommer, men vi kan bli mycket bättre på att hantera den mobbning som finns och avstyra den på ett tidigt stadium. Det ska inte behöva gå flera år, säger han.

Mer läsning

Annons