Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagan kan försena byggplaner

Ett 20-tal personer har överklagat översiktsplanen för Norrlandet. Allmän mark får stryka på foten för kortsiktiga enskilda intressen, menar de.

Annons

När kommunfullmäktige i slutet av mars godkände översiktsplanen för Norrlandet var det efter år av förberedelser och ändringar. Det första förslaget att bygga 750 nya bostäder hade bantats ner till 400 och taxorna för att ansluta till kommunalt vatten och avlopp sänkts till en nivå som de flesta tycktes acceptera.

Men när överklagandetiden för översiktsplanen nu gått ut har inte mindre än 18 överklaganden kommit in till förvaltningsrätten från personer som bor på Norrlandet. Flera av dem tycker att planen är för detaljerad för att vara en översiktsplan och att kommunen inte lyssnat på de hundratals synpunkter som kom in under samrådet. De är kritiska mot att allmän mark tas i anspråk för att ytterligare bebygga de havsnära områdena mellan Engeltofta och Harkskär.

Men kommunens planchef Petter Jonegård har svårt att se att förvaltningsrätten skulle ge de klagande rätt.

– Själva sakfrågan går inte att överklaga, det vill säga hur mark och vatten ska användas. Däremot går det att överklaga om man anser att planen kommit till på fel sätt, om vi exempelvis skulle ha hoppat över samrådsskedet, säger han.

Enligt honom kan den rättsliga prövningen leda till att byggplanerna på Norrlandet försenas.

– Det kan bli vissa förseningar, framförallt när det gäller bebyggelsen norr om Bönavägen där det tidigare inte finns några detaljplaner, säger han.

Men han betonar att det också hänger samman med efterfrågan på tomter. Utbyggnaden av VA-nätet ska inte beröras, tror han.

– De i dag gällande detaljplanerna tillåter ganska mycket, säger han.

Mer läsning

Annons