Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överviktiga ska mötas med respekt i landstinget

GÄVLE
Nu ska landstinget lära sig hur man bemöter patienter med övervikt.

Annons
Kostekonomen Helen Stomberg har i nästan två års tid lett ett överviktsprojekt för landstinget.
Resutatet är en vårdplan för vuxna, en för barn, en plan för att skriva ut motion på recept (FYSS), samt en instruktion för personalen.
-Personalen skrek efter en vårdplan. Framförallt hos distriktssköterskorna har behovet varit enormt, säger Helen Stomberg.
Vittnesmål från överviktiga pekar på att det finns ett stort behov av ett nytt tänkande inom sjukvården. Den överviktiges problem måste tas på allvar, och patienten måste bemötas med respekt.

Inga pekpinnar
-Det går inte att komma med pekpinnar. När jag träffar överviktiga barn har jag slutat att prata om det. De vet att de är överviktiga, det behöver de inte höra igen, säger skolöverläkare Kristjan Arinbjarnarson som har varit med och utformat projektet.
Det tänkandet måste in även hos primär- och akutvårdens personal.
-Strukturen vi har tagit fram är rätt övergripande. Det handlar om hur personalen ska utbildas i fetmaproblematik. Sen behöver en del av personalen en fördjupningsnivå, säger Helen Stomberg.
Det gäller att förstå hur mångfasetterat problemet med fetma verkligen är.
-Man måste släppa den här attityden att man får skylla sig själv om man är överviktig. Som Claude Marcus (specialist på övervikt bland barn) säger: Alla ungar käkar mackor och O'boy efter skolan, men vissa klarar inte av det. Det är faktiskt så att 40 procent av övervikten är ärftlig, orsakad genetiskt, säger Helen Stomberg.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons