Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

P-förbud på fotbollsplanen

/
  • Joel Wilhelmsson slänger upp bollen och hoppas att den i framtiden kanske kan landa på gräs i stället för den sönderkörda plan som finns här i dag. Grannarna Lovisa Norgren, Helena Holmgren, Håkan Wilhelmsson, Anna Larsson med dottern Agnes, Linus Bruce med sonen Ville och Hanna Malmström med barnen Minna och Charlie hoppas att kommunen återställer fotbollsplanen som den tidigare såg ut.
  • Håkan Wilhelmsson tycker att det visserligen är bra att kommunen backar och inte gör en parkeringsplats av den sönderkörda fotbollsplanen, men att han helst hade sett att kommunen hade återstäldl fotbollsplanen.
  • Helena Holmgren är rädd att planen i praktiken ändå kommer att användas som parkeringsplats.

Parkeringen vid Hemlingbybacken blir idrottsplan i stället för parkeringsplats. Kommunen lyssnar på grannarna. Men bara till hälften, tycker de.

Annons

– Det här är en halv seger. Vi vill ju att kommunen ska återställa planen som den var tidigare; till en gräsplan. Vi hade ju redan något som funkade, innan det blev förstört och folk spontant började använda planen som parkering. Det här är som att diskmaskinen går sönder och du får en diskborste som kompensation. Champagnekorkarna yr inte direkt i luften, säger Håkan Wilhelmsson, boende.

Johan Öholm, friluftslivschef på kommunen, säger att de utgick från alla klagomål på trafiken i området intill backen och önskemål från skidåkarna om parkeringsplatser när de först bestämde sig för att göra om den sönderkörda, före detta fotbollsplanen, till parkering.

Men de frågade aldrig grannarna, som i GD i förra veckan berättade att den tidigare använts av barn, elever och idrottsföreningar. De vill se den återställd som fotbollsplan.

Så blir det nu, åtminstone delvis. Johan Öholm säger att han prioriterar spontanidrott framför parkering och planen viks för det. Men det blir grus; gräs kräver underhåll som det inte finns pengar avsatt i budgeten till.

– Det här är ett praktexempel på att vi borde kommunicera bättre, säger Johan Öholm.

Men grannarna är alltså inte helt nöjda och tror att planen, även om det sätts upp förbudsskyltar, kommer att användas som parkering.

– Det kommer ju knappast att patrullera några lapplisor här. Och sen får vi trafik här som vi inte vill ha, säger Helena Holmgren, granne.

De säger att de många bilarna ibland gjort det svårt att komma fram för andra bilar i kvarteret och att ambulans eller andra räddningsfordon i vissa lägen inte skulle ha kunnat förbi i ett eventuellt nödläge.

Grannarna har dock sagt att planen kan användas som parkering vintertid, men att de på sommaren vill ha tillbaka den fotbollsplan som fanns där tidigare.

Men Johan Öholm tror att det blir svårt att kombinera idrottsplan för barn med bilar.

– Jag tänker på att det händer olyckor.

Johan Öholm tänker sig därför att det blir enbart idrottsplan och att bilisterna hänvisas till parkeringarna vid spårcentralen.

Håkan Wilhelmsson säger att han tycker att kommunen, förutom i fallet med den sönderkörda fotbollsplanen, sköter området väldigt bra.

– Jag har växt upp här på gatan. Och den här planen har fungerat i alla år tills ett fotbollsmål välte och blev liggande. Sedan började någon parkera där. Och sen gjorde alltfler det tills den inte gick att använda som fotbollsplan längre. Tidigare var det många som kunde använda den. Den planen vill vi ha tillbaka.

Mer läsning

Annons