Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På jakt efter värmeläckor

/
  • – Lufttemperaturen är inte allt, säger Mathias Cehlin som mäter termisk komfort. I bakgrunden Lennart Ahlström som lånat ut lägenheten för mätningarna.
  • En fläkt i köksfönstret avslöjar att man sänker trycket i lägenheten.
  • Gustav Persson använder värme-kamera för att avslöja var värmen läcker ut.

Fläkten i fönstret avslöjar att något händer i huset på Staketgatan 9.

– Spännande, tycker Lennart Alström som bor i lägenheten där fyra forskare jagar energitjuvar.

Annons

Bostadsrättsföreningen Gavlehus nr 24 som äger huset är en av tio fastighetsägare i länet som kommit med i länsstyrelsens energibesparingsprojekt, där målet är att man ska sänka husets energiförbrukning med hälften.

Det är därför Jan Akander och Svante Lindström från Högskolan i Gävle har satt upp fläkten i köksfönstret och klistrat igen alla ventiler i lägenheten. De ska sänka lufttrycket inne i lägenheten och på sätt mäta hur mycket luft som sipprar in i lägenheten.

– Mätningen går ganska fort. Det som tar tid är att förbereda den, konstaterar Svante Lindström.

– Här är det dessutom så högt i tak. I vanliga fall når jag upp till ventilerna utan att klättra, säger Jan Akander.

Medan de förbereder trycksänkningen mäter Mathias Cehlin ”termisk komfort”. Lufttemperatur, lufthastighet, luftfuktighet och strålningstemperatur vägs samman.

– Här nära balkongdörren ligger den termiska komforten på negativa tal. Här upplever folk att det är kallt, säger Mattias Cehlin, som lägger in alla mätdata i ett simuleringsprogram, så att man ska kunna testa olika energisparåtgärder i datorn.

Att åtgärder vid fönster och dörrar blir ett av förslagen är ingen vild gissning. Gustav Persson som använder en värmekamera har redan kunnat dokumentera att mycket av värmen smiter ut genom fönstren.

– Ytterväggen läcker inte så mycket, den är minus fem, men vid fönstren är det nollgradigt. Och grunden läcker också värme, säger han.

Lennart Alström brukar inte tycka att lägenheten är för kall, säger han.

– Den blir lite kallare för att det är en hörnlägenhet och dessutom har vi själva en del av skulden för vi har inte tätat alla fönster. Men det är inte för att få högre inomhustemperatur som vi är med i projektet. Vi vill hellre spara energi, så vi får lägre hyra, säger han.

Men att nå målet på femtio procent lägre energianvändning tror både han och forskarna blir svårt. Staketgatan 9 är ett kulturhistoriskt intressant hus och fasaden får inte förändras.

– Det blir intressant att se vilka förslag vi får. Vi kommer nog att genomföra de mest lönsamma förslagen först, sedan får vi se, säger han.

Mer läsning

Annons