Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På marsch mot mödradödlighet

/

Mitt på Stortorget möttes barnvagnstruppen upp, redo att marschera. RFSU stod bakom aktionen för att uppmärksamma mödradödlighet runt om i världen.

Annons

1000 kvinnor dör varje dag på grund av dålig mödravård, osäkra aborter och brist på preventivmedel, enligt RFSU. Därför anordnar de barnvagnsmarscher runt om i hela Sverige den 8 mars.

I Gävle möttes barnvagnstruppen upp på Stortorget. Förra året samlade RFSU Gävle ihop det näst största tåget i Sverige. Då marscherade runt 150 personer, men i år hoppades man på ännu fler. Marschen gick från Stortorget till Kulturhus Lätting, där tal av Ulrika Dienstbier, ordförande RFSU Gävle, Åsa Wiklund Lång, S, och Matilda Sundqvist-Boox, FP, skulle hållas.

– Kvinnofrågor är inte prioriterade, utan i stället fokuserar man framförallt på hunger och fattigdom i särskilt utsatta områden, sa Ulrika Dienstber. Vad makthavarna ofta glömmer är att mödradödlighet i stor grad har samband med just fattigdom och hunger. Frågorna borde inte ställas mot varandra.

Förra året hölls barnvaktsmarscher på sjutton platser i landet, i år har det ökat till ett trettiotal. Ulrika Dienstbier menar att det inte behöver vara svårt att minska mödradödligheten i världen, så länge politiker är beredda att stå upp för frågan. Under dagen skulle även en kravlista lämnas över till Carl Bildt från RFSU i Stockholm.

Elin Samuelsson var en av mammorna som stod beredd att marschera från Stortorget. För henne var det självklart att sluta upp.

– I många länder fungerar inte mödravården alls, och jag tror att det är viktigt att vi stödjer dem som har det sämre. Framförallt när man blivit förälder själv är det lättare att känna empati med andra mödrar, och vilja hjälpa till.

Mer läsning

Annons