Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg mot jobb med Sandaga

/
  • Moussa Ndiaye och Rapatacs arbetsförmedlingsprojekt har resulterat i ett personalkooperativ som presenterades av deltagarna i går.
  • Elena Al Damanhouri och Seda Celik presenterade personalkooperativet Sandaga de varit med och startat för bland andra Arbetsförmedlingen, länsstyrelsen och Gävle kommun.
  • Tsiegewein Teclegergish har varit med sedan starten i projektet, Sara Tehkle har precis börjat.
  • Alla deltagarna är med i Sandaga och bidrar med sin kunskap och kompetens.

De nya kontakterna har varit det bästa med Rapatacs Sigridprojekt, tycker Elena Al Damanhouri och Seda Celik.

Nu är de tillsammans med runt 20 andra kvinnor på väg ut på arbetsmarknaden med nybildade personalkooperativet Sandaga.

Annons

GD berättade i augusti om Elena Al Damanhouri och Seda Celik och det då nystartade projektet för arbetssökande utrikesfödda kvinnor.

I går presenterade de Sandaga och vägen dit för myndigheter och samarbetspartner.

– Tsiegewein säger att hon vill jobba, vi vill alla jobba. Vi har sökt jobb men inte fått. Med kooperativet kan vi sälja några timmars jobb här och där till att börja med, säger Elena Al Damanhouri, ekonom och tidigare egen företagare.

Tsiegewein heter Teclegergish i efternamn och hade velat få mer användning för sina yrkeskunskaper i sömnad och stickning under projekttiden.

– Jag vill jobba, säger hon och berättar att hon vill starta eget.

Hon är medlem i Sandaga där hon också lagar eritreansk mat.

Idén till ett personalkooperativ växte fram under projekttiden som ett sätt att driva företag där alla är med på lika villkor, berättar Elena Al Damanhouri. Efter studiebesök och starta-eget-kurs har några av projektdeltagarna bildat Sandaga där alla deltagarna är medlemmar.

– Invandrarkvinnor har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Vi vill visa att vi vill jobba bara vi får en chans, säger Seda Celik, som själv jobbat i butik och på restaurang tidigare.

De har gjort en kompetensgenomgång och ska erbjuda bland annat bemanningstjänster, hushållsnära tjänster och catering, allt flerspråkigt. En hemsida är på gång, men riktigt klara att ta uppdrag blir de först senare i vår.

Några av deltagarna har varit med sedan starten, andra, som Sara Tehkle, har precis börjat. Hon har nyss avslutat en praktikperiod som lokalvårdare på fritidsgården Helges, ett område hon vill fortsätta inom. Både praktik och studier ingår i projektet, som förlängts till sommaren.

De kontakter som de fått i föreningar, hos sponsorer och myndigheter har varit det mest värdefulla med projektet tycker Seda Celik och Elena Al Damanhouri.

– Det innebär många möjligheter, säger Elena Al Damanhouri.

Mer läsning

Annons