Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappa hotade sons plågoande

Sonen kom hem och berättade att han på nytt hade blivit slagen av samma pojke i skolan – då blev pappan rasande.

Annons

Det var i december förra året som pojken, i tioårsåldern, berättade för sin pappa, i 40-årsåldern, att han blivit slagen i huvudet av en ett år äldre pojke under en rast på skolgården.
Samma pojke hade slagit hans son vid tidigare tillfällen. Sonen var ledsen. Enligt pappan hade skolan inte tagit itu med problemet – så han bestämde sig för att ta saken i egna händer och begav sig till skolan.
Han sa till sin son att hämta den andre pojken som befann sig några våningar upp i ett klassrum.
Pappan frågade sedan varför pojken hade slagit hans son.
Svaret blev något i stil med:
”Han kaxade, han drygade”.
Under tiden hade pojkens lärare dykt upp och han hade hört samtalet. Han ställde sig framför pojken för att skydda honom. Enligt både pojken och läraren hotade då pappan med att en av hans äldre söner skulle komma och ge pojken stryk om pojken slog hans son igen.
Enligt läraren var pojken ledsen, stressad och blödde näsblod efter att han konfronterats av pappan.
Pappan hävdar istället att meningen var ställd som en fråga till pojken, att han undrat hur pojken skulle känna sig om hans äldre son slog denne.
Men ytterligare ett vittne berättade att han uppfattade det som ett hot, och pappan döms därför för olaga hot till dagsböter på sammanlagt 3 200 kronor.
Han slipper betala skadestånd till pojken.
Däremot ogillas åtalet mot pappan för ett annat misstänkt hot.
I samband med att läraren gick emellan ska han ha höjt armen mot pappan, som sa till denne att sänka armen innan han skulle bryta av den.
Tingsrätten anser ändå att uttalandet måste sättas i samband med pappans upprörda sinnestillstånd, och att läraren medan det uttalades inte verkade tänka på det som ett allvarligt menat hot. Läraren har berättat att det var först efteråt som han funderade på vad pappan hade sagt.

Mer läsning

Annons