Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Pappa ringde och grät”

/
  • Ingela Öhgren är upprörd över det bemötande hennes pappa Olle fick på Bomhusgården.

Rörelsehindrade Olle Öhman, 83 år, flyttades efter fyra veckors vård på Gävle sjukhus till korttidsboendet Bomhusgården för att få hjälp att återhämta sig.

– Ingen tog emot pappa när han kom. Han fick inga mellanmål och när han tryckte på larmet fick han vänta i 30 minuter en gång och 50 minuter en annan gång. När han ringde och grät bestämde vi oss för att ta hem honom, säger dottern Ingela Öhgren.

Annons

I fredags hämtades Olle Öhman hem till sin bostad där han i stället ska få hjälp av hemtjänsten så långt det går och sedan av döttrarna.

– Pappa ringde och grät och det är inte likt honom. Han sa: ”Hjälp mig, jag vill inte vara här. Jag måste hem”. Det var hemskt att höra. Och min pappa är helt klar i huvudet, säger Ingela som berättar tillsammans med systern Marita Axelsson.

I mitten av januari lades deras pappa in på infektionskliniken på sjukhuset med olika symptom. Han har tidigare fått en stroke och lider också av cancer.

– Men på sjukhuset fick han jättebra vård och omsorg. Det var på Bomhusgården som han for illa, säger Marita.

I början av förra veckan fick han plats på Bomhusgården. Där var det tänkt att han skulle vara i åtminstone två veckor tills han kunde börja förflytta sig själv efter att ha varit sängliggande så länge. Marita och hennes man hjälpte honom dit.

– Det var ingen som tog emot eller verkade veta att han skulle komma. Vi fick leta rätt på verksamhetschefen. Och sen var det ingen som kom in till oss i det rum där de placerade honom, säger Marita.

Deras pappa fick heller inget mellanmål, som han måste ha. Han dricker näringsdryck tre gånger om dagen för att få i sig det han behöver.

– De serverade semla till kaffet den dagen, men glömde pappa. Bara en gång under den här veckan har de frågat pappa om han vill ha kaffe, trots att det serveras två gånger om dagen.

När han senare, när han var ensam, tryckte på larmet dröjde det 30 minuter innan någon kom, enligt döttrarna.

Den uppgiften förnekas av Bomhusgårdens chef.

– Vid det där första tillfället har jag fått information om att det då fanns en person med större behov. Men en ur personalen ska ha varit in till honom. Våra rutiner är att kontakta den som larmat så fort som möjligt och om det inte är akut så informerar vi dem om att vi kommer snart, om fem–tio minuter om vi inte kan komma på en gång, säger verksamhetschefen.

Men den versionen tror inte Ingela och Marita alls på.

– Pappa ringde ju mig tre gånger medan han väntade och var förtvivlad. Det var ingen som hade varit in till honom. Sen fick vi förklaringen att det bara fanns två anställda på avdelningen och de två var i ett annat rum, hos en som fått kräksjuka. Vad hade hänt om pappa hade fått en ny stroke? Det var då vi bestämde att han inte kan vara kvar på det där stället. Han klarar inte det, säger Marita.

Några dagar senare hände samma sak. Olle larmade. Ingen kom förrän efter 50 minuter.

– Han fick förklaringen att de hade överlämning och därför inte kunde komma. Jag undrar vad som går först; de boendes behov eller personalens, säger Ingela.

Områdeschefen Lena Yngvesson säger att hon fått information om fallet men att hon inte kan uttala sig i detaljer. Hon tycker inte att det finns någon brist på resurser på Bomhusgården, som har 20 ordinarie platser men nu är belagt med 23 boende.

– Det är ett korttidsboende och oförutsedda saker kan hända. Men vi har en bra klagomålsrutin. Om man har klagomål ser vi gärna att man skriver ner sina synpunkter på en blankett och lämnar till oss så behandlar vi den och tar med den i vårt nästa kvalitetsråd.

Ingela Öhgren ger inte mycket för klagomålsrutinen.

– Min son frågade dem vem som är ansvarig om någon skulle dö. Han fick svaret ”det är väl kommunen”. Med andra ord ingen. Jag känner mig väldigt frustrerad. Jag vill veta varför äldrevården inte fungerar. Det här förtjänar inte våra äldre. Det är inte värdigt.

Sofia Öhlander

Mer läsning

Annons