Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappan fick ingen vård - avled

/
  • Alex Lindqvist och Michaela Gästgivar är mycket kritiska till hur deras far behandlades på Gävle sjukhus.– Jag tänker anmäla de ansvariga för vållande till annans död, säger Alex Lindqvist.

Läkarna trodde att Kenny Lindqvist var drogad när han kom till Gävle sjukhus. Men han hade fått en hjärnblödning.

Fem dagar senare var han död.

Annons

– Om han fått rätt diagnos hade han överlevt, säger sonen Alex Lindqvist.

Kenny Lindqvist, 58, var mycket virrig när han kom till sjukhuset i onsdags förra veckan. Han kunde inte prata redigt, minnet sviktade och musklerna var så svaga att han föll ned på golvet från en stol.

Läkarna ställde frågor och på en av frågorna svarade han att han tagit tabletter.

– Det var sant, pappa hade tagit tabletter, fem–sex Alvedon hade han fått av sina vänner mot smärtorna, säger sonen Alex Lindqvist .

Men läkarna gjorde bedömningen att det handlade om helt andra tabletter och att dessa var orsaken till sjukdomstillståndet. I journalen står att Kenny Lindqvist drabbats av någonting läkaren kallar för oklar intox av... ”oklart vad för tabletter”.

Först på lördagen fick sonen Alex och dottern Michaela Gästgivar reda på att pappan låg på sjukhus. De begav sig dit direkt för att få reda på vad som hade hänt.

Michaela Gästgivar berättar:

– Vi förbjöds att besöka honom på grund av vinterkräksjukan. Men senare fick jag kontakt med pappa. Han trodde först att han var i Halmstad, sedan i Sundsvall.

Hon ringde då till sin bror och berättade vilket förvirrat intryck deras far hade gjort.

Alex tog omedelbart kontakt med sjukhuset och krävde att få träffa sin far. ”Ni får skaffa vakter för att hindra mig”, sa han i telefon.

När han lyckats få till ett möte med pappan började han ställa frågor om vad som hade hänt.

– Pappa sa att han hade känt ett ”plopp” i huvudet när han låg i badkaret hemma i Järbo. Jag förstod direkt att något brustit och att han drabbats av en hjärnblödning eller något annat i huvudet.

Alex Lindqvist krävde att pappan skulle hjärnröntgas per omgående.

– Men de ville inte röntga. De sa att de hade för lite personal. Jag gav mig inte. Till slut gick de med på att röntga. När vi kom till röntgenavdelningen satt en enda person i väntrummet.

Efter att ha blivit röntgad mådde pappan illa.

Enligt Alex och Michaela trodde personalen på sjukhuset då att han drabbats av vinterkräksjukan.

Snabbt fördes han därför bort så att han inte skulle smitta andra.

En halvtimme senare fick Alex ett samtal från sjukhuset.

Mycket riktigt hade röntgenbilderna visat att pappan drabbats av en allvarlig hjärnblödning. Nu fördes han med ilfart till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– I tre dygn hade han legat på sjukhuset utan att få annan vård än dropp. Ändå hade alla symtom visat att det handlade om en hjärnblödning. I ansiktet syntes det och det märktes på att han inte kunde prata, säger Alex Lindqvist.

Han ringde till systern och tillsammans åkte de raka spåret till Uppsala och sjukhuset. Bara en halvtimme efter ambulansen kom de fram och kunde konstatera att alla resurser satts in för att rädda pappan.

– På Gävle sjukhus fick han bara dropp. Att jämföra Gävle sjukhus med Akademiska sjukhuset i Uppsala är som att jämföra stenåldern med det moderna samhället, säger Alex.

Han berättar om syskonens sista möte med pappan.

– Pappa tittade på mig, sedan somnade han ifrån och började få kramper. Han försökte resa sig mot mig. Men jag såg hur ont han hade och sa att han skulle lägga sig igen. Strax efter var han hjärndöd.

Efter ett försök att rädda pappan lades han i respirator. Två dagar senare, i måndags, togs beslutet att stänga av respiratorn

– På Akademiska sjukhuset sa de att chanserna att överleva hade varit goda om han hade röntgats direkt. Jag menar, han klarade sig ju i tre dagar med hjärnblödning utan att någon gjorde ett dugg för honom på sjukhuset i Gävle, säger Alex Lindqvist.

Per Wessén, chefsläkare på Division Medicin, säger att de beklagar och ser allvarligt på det som har hänt.

– Vi har gjort en lex Maria-anmälan. Vi behöver av en oberoende part få prövat om diagnostiken fördröjts av någon anledning. Jag utesluter inte att det kan vara så.

Men för Alex Lindkvist räcker det inte med en lex Maria-anmälan.

– Jag tänker ta reda på vilka som är ansvariga och anmäla dem för vållande till annans död, säger han.

I tre dygn hade han legat på sjukhuset utan att få annan vård än dropp. Ändå hade alla symtom visat att det handlade om en hjärnblödning.

Alex Lindqvist

Men de ville inte röntga. De sa att de hade för lite personal. Jag gav mig inte.

Alex Lindqvist

Mer läsning

Annons