Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Par anfölls av homofob

/

De två männen hade ett förhållande – men när de öppet visade sin kärlek efter dansbandskvällen på Ön blev de attackerade av en homofob.

Annons

Det var i augusti som de två männen, 23 och 18 år, besökte en av de populära dansbandskvällarna på Ön i Hedesunda.
När de lämnade festligheterna höll de varandras händer och pussades.
Då dök en 17-årig pojke upp vid vägen. Enligt paret ska 17-åringen öppet ha erkänt sig vara homofob, han ska ha sagt att det som paret sysslade med var ”äckligt” och att de skulle hålla det för sig själva.
Men när männen påpekade att pojken istället kunde hålla sina åsikter för sig själv blev stämningen aggressiv.
Pojken gav 23-åringen ett slag i ansiktet så att denne föll till marken. 18-åringen fick ta emot knytnävsslag och en dansk skalle som gav honom en tandskada.
Pojken själv erkänner att han kan ha sagt till männen ”att de väl kunde hålla till i buskarna”, men han säger sig att det endast utdelades puttningar.
Men tingsrätten tycker att männens berättelser är i stort sett samstämmiga och trovärdiga. Och får stöd av deras skador. De konstaterar att pojken, som tidigare under sommaren dömdes för bilstöld, verkar ha velat förringa eller hålla tyst om vad som hänt i förhör.
De dömer pojken för misshandel till ungdomstjänst i 40 timmar. Han ska betala cirka drygt 8 000 kronor i skadestånd till 18-åringen och cirka 7 500 kronor till 23-åringen.
Åklagaren ansåg att tingsrätten skulle se brottet som försvårande då männen attackerats på grund av att de är homosexuella. Men i domen framkommer inte om påföljden har påverkats av att det rör sig om ett hatbrott.

Mer läsning

Annons