Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Park&Resorts har köpt ut kommunen

Sedan i onsdags är allt i Furuviksparken till hundra procent privatägt. Då köpte den nya ägaren Parks & Resorts ut kommunen ur det gemensamma fastighetsbolaget.

Annons

När kommunen sålde Furuviksparken 2004 bildades bolaget Furuvik Fastigheter AB där kommunen gick in som hälftenägare. Orsaken var att kommunen ville ha kvar en viss rådighet över mark och anläggningar och försäkra sig om att parken inte skulle förvandlas till ett bostadsområde.

Samtidigt som fastighetsbolaget bildades skrevs en option om att den nya ägaren skulle ha rätt att köpa ut kommunen efter fem år. Den nya ägaren Parks & Resorts nyttjade i onsdags optionsrätten och köpte ut kommunen ur fastighetsbolaget för drygt tre miljoner kronor.

Kommunalrådet Carina Blank, S, tycker inte att resorna till USA varit förgäves trots att kommunen nu inte längre har någon del i Furuviksparken.

– Absolut inte. Resorna har direkt påverkat vilka investeringar vi gjort i parken, säger hon och nämner exempelvis tematiseringen där olika delar av djurparken fått namn efter olika världsdelar och anpassats därefter.

Fastighetsbolaget fakturerades på resekostnaderna först dagen efter att Parks & Resorts köpt upp bolaget.

Borde då inte kommunen ha betalat för resorna i stället för fastighetsbolaget?

– Även om Parks & Resorts har nyttjat optionen så vet jag inte när det går i lås. Men det där får kommunstyrelsen och kommunrevisorerna yttra sig om, säger Carina Blank.

Mer läsning

Annons