Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parken är öppen för alla

/

Allmänheten välkomnades i går att fira kulturarvsdagen i Mackmyra Brukspark – en 200 år gammal oas som få tycks känna till.

– Många tror tyvärr att parken är privat, säger Annica Eriksson.

Annons

Vildvuxna grenar som välver sig över parkstigar. Välordnade alléer och lövsalar.

Mackmyra Brukspark är en kontrasternas park som så smått har börjat ikläda höstskrud. Gula toner letar sig in i trädverken.

Fortfarande finns skulpturerna från sommarens utställning kvar. I går bjöds det dessutom på tipsrunda, boule, fotoutställning, fisketävling och brunnsmusik när Kulturarvsdagen firades i parken. Det nationella arrangemanget uppmärksammades på 150 olika platser i syfte att öka intresset för kulturvård.

Annica Eriksson och Inger Henriksson sitter i styrelsen för Bruksparkens Vänner som sköter Mackmyra Brukspark.

– Tyvärr är det få Gävlebor och Valbobor som känner till parken, men efter skulpturutställningen har besökarna blivit fler. Alla som kommer hit säger att det är så vackert här. Vi vill att fler ska få upp ögonen för den här fina parken, säger Inger Henriksson.

Parken ägs av Mackmyra Bruk, men arrenderas av Parkens Vänner. Annica Eriksson tror att många lever i villfarelsen att parken är privat mark.

– Det är ett missförstånd, den är öppen för alla, säger hon.

Flera passade i går på att se sig runt i parken. Bland besökarna fanns Eva och Christer Jansson från Överhärde och barnbarnet Charlie Ahlberg.

– Vi tycker att parken är underbar att ströva i. Vi bodde här i närheten förut och då var vi ofta här. Det är så vackert att vi önskar att någon av våra söner ska gifta sig här. Men man vet aldrig hur det går, skrattade Christer Jansson.

Mer läsning

Annons