Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parken ska få lägre hus

Efter protesterna mot de planerade höghusen i Klockgjutarparken ändrar kommunen nu planförslaget. Sju våningar blir sex och taken täcks med växter.

Annons


Som GD tidigare berättat vill Sveriges Pensionärsförbund, SPF, och Skanska bygga två höghus med seniorbostäder i parken vid Timmermansgatan på Söder. Men planerna har vållat protester. När kommunens förslag till detaljplan i höstas var ute på samråd kom 55 yttranden in – de allra flesta kritiska.
Efter samrådet har kommunen nu gjort vissa ändringar i planförslaget. Den största förändringen är att husen får sex våningar i stället för sju. Det innebär också att antalet lägenheter minskas från 34 till 28.
– Genom att sänka antalet våningar blir skuggeffekten mindre i parken, säger Petter Jonegård, planchef på Gävle kommun.
Den södra byggnaden vinklas något söderut så att fasaden följer Timmermansgatans sträckning. Genom att det blir ett större mellanrum mellan husen ska bebyggelsen upplevas luftigare.
Dessutom får husen så kallade sedumtak. Sedum ett släkte låga växter som skiftar i vitt, rött, grönt och gult beroende på årstid.
– Med tak av sedum vill vi öka grönytefaktorn. Det kommer inte att märkas från marken, men däremot från de intilliggande höghusen, säger Petter Jonegård.
Växtligheten ska även förhindra att så mycket regnvatten rinner av taken.
Den miljöstation som tidigare planerades vid sidan av det norra huset flyttas in i bottenvåningen eftersom grannar oroat sig för odör och ohyra.
I stället byggs där en carport för bilpool. I det nya planförslaget har det även tillkommit en cykelparkering med plats för 42 cyklar.
På torsdag nästa vecka väntas byggnads- och miljönämnden besluta att förslaget ska ställas ut mellan den 20 juni och 29 augusti. Under utställningstiden kan den som vill lämna in sina synpunkter till kommunen.

Mer läsning

Annons