Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pärssinen vill slopa Fas 3

/

Raimo Pärssinen, riksdagsman för Social­demokraterna och ledamot i arbetsmarknadsutskottet, vill stoppa alla placeringar i Fas 3.

– Det är en inlåsning och folk blir utnyttjade. Vi vill stuva om det ordentligt.

Annons

Oppositionen har majoritet i arbetsmarknadsutskottet. Tillsammans med Sverigedemokraterna kan de rödgröna partierna rösta igenom ett så kallat utskottsinitiativ om Fas 3. Men de kan inte tvinga regeringen att göra som utskottets majoritet tycker.

Partierna är i princip överens om formuleringen att stoppa vidare Fas 3-placeringar, på grund av alla rapporter om missbruk och brister i systemet.

– Den här kritiken skulle regeringen ha reagerat på direkt. Om man inte kan komma åt bristerna är det lika bra att sätta stopp på en gång, säger Raimo Pärssinen.

Grundkritiken är att Fas 3 inte innebär att de arbetslösa kommer närmare arbetsmarknaden. Fas 3-platserna riskerar dessutom att slå ut andra, ”riktiga”, jobb.

– Det blir i princip gratis arbetskraft.

– Det finns ingen möjlighet att få vidareutbildning eller utveckla sig. Bara 1-2 procent går vidare till jobb, säger Raimo Pärssinen, som vill se en satsning både på utbildning och på fler verkliga jobb, till exempel systemet med plusjobb, som infördes av den socialdemokratiska regeringen.

Han vill också ha ett mer effektivt utnyttjande av lönebidragen, för att få ut fler i arbetslivet.

– Det är alldeles för mycket passivitet i Fas 3.

Enligt Raimo Pärssinen finns det ingen anledning att vänta på den granskning som Arbetsförmedlingen nu genomför över hela landet. Larmrapporterna om missbruk och stora brister i systemet räcker mer än väl för att sätta stopp redan nu.

Mer läsning

Annons