Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påven grunnar på Gävle?

/
  • Foto: SCANPIX Gävle i tankarna? Påven överväger ett Sverigebesök nästa sommar. Passar Gävle in i planerna?

GÄVLEI juni kan hela världens blickar komma att riktas mot Gävle.Snart ska nämligen påven ge besked om han tänker besöka Vadstena i sommar - och om han samtidigt passar på att göra en avstickare norrut för att vara med när Gävles nya katolska kyrka invigs.

Annons
- Det där är bara spekulationer just nu, säger Paul Redmond, kyrkoherde i Gävle. Andra har hört av sig till mig och frågat precis samma sak. Men det är inte ens klart om påven kommer till Sverige. Däremot har han uttryckt att han gärna vill komma hit.

För stort för Gävle?
Själv är Paul Redmond tveksam till att Gävle skulle klara av den stora apparaten kring ett påvebesök - med allt vad det innebär i form av säkerhet och besökarantal.
- Det blir en enorm sak, säger han.
Påven Johannes Paulus II:s eventuella Sverigebesök kommer att ske i samband med Birgittajubileet. Nästa år är det 700 år sedan heliga Birgitta föddes för att senare grunda Birgittinorden i Vadstena.
Den 9 december har en delegation på två personer fått audiens hos påven i Vatikanen. Där ska de försöka få ett definitivt svar på om han har möjlighet att besöka Sverige under Birgittajubileet.
- Han vill väldigt gärna. Men sedan är han ju inte helt rask längre, som du kanske känner till, säger Sam Björk, informatör hos katolska kyrkan i Stockholm.

Parkinsons sjukdom
Påven lider av Parkinsons sjukdom som kommer och går i skov. Detta kan vara skälet till att han har dröjt med svaret om sitt eventuella Sverigebesök.
Däremot har Sam Björk inte hört någonting om att påven skulle passa på att besöka Gävle. Han ställer sig till och med mycket skeptisk till den uppgiften.
- Det där skulle jag vilja sätta en massa frågetecken framför, säger han.
Ännu vet alltså ingen om Gävle verkligen får storbesök nästa år. Utom Gud, förstås.

MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons